Hírek

2010.06.15. 02:29

Mesefalu: nem csak álom

Nagykarácsony - A település rendezési tervének elfogadásával a képviselőtestület zöld utat nyitott a nagy mesefalu, Mikulásfalva építését szolgáló törekvésnek Nagykarácsonyban.

Körmendi Erzsébet

- Mérföldkőhöz érkeztünk. A képviselőtestület csütörtökön elfogadta a rendezési tervet, amely zöld utat nyitott a beruházásnak - jelentette be Scheier Zsolt polgármester szombaton a Nagy Karácsonyi Találkozón.

A település első embere utalt arra a kitartó, heti rendszeres üléseken egyeztett munkára, amely jellemzi a beruházás előkészítését az utóbbi időszakban. Mészáros Géza, a Mikulásfalva Kft. ügyvezetője hozzátette:

- Azt szeretnénk, ha a falubeli gyerekek, és akik ide látogatnak nagyon boldog emlékekkel menjenek haza.

Grabarics Gábor, a térség sikeres vállalkozója büszke a gyökereire. Nagykarácsonyi. Az alapítvány kuratóriumi elnökeként maximálisan az ügy mellé állt, mindent megtesz a Mikulásfaluért.

- A rendezési terv léte valóban mérföldkő, mert anélkül a település nem vehet részt a pályázatokon - mondta Grabarics Gábor a tájékoztatón. - A terv már négy évvel ezelőtt kilencven százalékban elkészült, ám a képviselőtestület nem vitte végig a folyamatot, ami súlyos hiba volt. Közben változtak a jogszabályok, át kellett dolgozni az egészet.

A kuratóriumi elnök szerint szeretnék is, ha sokan építkeznének, és vendégfogadásra alkalmassá tennék a falunak azt a szélét. Erre mostantól lehetőséget is ad a rendezési terv. A Mikulás-járás csodatörténet, ám legfeljebb egy-másfél hónapig képes eltartani a vállalkozást. A gazdaságosság érdekében a létesítményt olyan tartalommal kell megtölteniük, amely az év minden szakában - nyáron is - Nagykarácsonyba vonzza azokat a turistákat, akik igényes, tiszta és nyugodt környezetben szeretnének pihenni. Fő cél: a települést bekapcsolni a falusi turisztikai hálózatba, amely nemcsak vonzerő, de munkahelyeket is teremt.

Az alapítvány támogatja a Mikulásfalva Kft-t, kuratóriumi tagjai próbálnak pénzt - mégpedig nagyon sokat - szerezni a mesefalura. Első körben a Mikulásházat építenék fel, majd később kiépítenék az egész völgyet, a pataktól a vasúti töltésig. A kiviteli terveket is megrendeljük heteken belül , mondta Grabarics Gábor. A kuratórium titkára, Szőke Tünde azzal folytatta, hogy a turisztikai fejlesztés az az irány, amelyet az ország előírt magának. A nagykarácsonyiak tehát jó úton járnak. A szombati találkozón felsorakoztatták azokat az alkotásokat - terítőket, képeket, játékokat, faragott ajándékokat -, amelyeket a helybéli emberek készítettek, mellettük ott voltak a teremben azok a gyermekrajzok is, amelyek támpontot adnak, hogy a leendő vendégek hogyan képzelik el a Mikulásfalva Mesefalut. A szakember ezekkel a látványosságokkal igazolta, hogy van mire építeniük a falusi turizmus terén. A mesefalu kivitelezési terveit heteken belül megrendeli az alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!