Hírek

2014.11.11. 15:50

Liba alakú süteményt sütöttek a baracsi óvodások

Baracs - Liba-mesés, játékos és dalos Márton-napot rendezett a Barátság Nyugdíjas Egyesület kedden, amelyre meghívta a helyi óvodásokat is.

Körmendi Erzsébet

Talpai Tiborné, az egyesület vezetője mesét olvasott a gyerekeknek

A baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület évekkel ezelőtt honosította meg az óvodásokkal közös Márton-napozás hagyományait. Az idősek az Öregek Napközi Otthonában várták a Négy Vándor Óvoda nagycsoportosait kedd délután. A klub vezetője, Talpai Tiborné Piroska óvónő volt aktív korában, nagy szakértelemmel állította össze a mondókákat, a mókás rigmusokat, játékokat. Mesét olvasott fel a gyerekeknek a száz libáról, és a párkereső ludas körjátékon is nagyokat nevettek közösen. Ez utóbbi érdekessége volt, hogy az idősklub több tagjának is óvodás az unokája, így együtt mókázott Csorba Aladárné Botonddal, Kiss Ferencné Grétitvel, Vida Józsefné Zorával, Pintér Lajosné Hunorral.

A nyugdíjasok nagyon készültek, süteményeket, kalácsot sütöttek, libazsíros kenyeret kentek, csipkebogyó teát főztek. A klubtagok megkóstolták az újbort is. A végén Márton-napra emlékeztető könyvjelzővel kedveskedtek az idősek az ovisoknak.

A csoportot vezető óvónő, Bula Istvánné Erika elmondta, hogy az voda pedagógiai programja a néphagyományok őrzésére, a jeles napokra épül. Ebbe jól illeszkedik a nyugdíjasok által meghonosított rendezvény. Az óvodában is megünnepelték Márton napját, libát is sütöttek. No nem igaziból: lúd formájú süteményt készítették közösen, amit hazavihetett valamennyi gyermek, hogy elosztva otthon mindenki kapjon belőle egy kicsi darabot, és így kiküszöbölhessék a népi hiedelmet, miszerint aki nem eszik libát Márton napján, az éhezni fog egész évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!