Hírek

2011.08.30. 02:29

Mentősök nagy próbája - Fán landoló ejtőernyős, ikerszülés, és egyéb különleges helyzetek

Dunaújváros-Csopak - Huszonnégy csapatból a tizenegyedik helyen végzett a dunaújvárosiak csapata a csopaki országos mentőversenyen. Rafinált, furmányos helyzetekkel várták a mezőnyt.

Szigeti Sándor

- Az egyik riasztásnál egy sugárzó anyagot szállító teherautóhoz rendeltek ki bennünket. Az elképzelt szituációban a jármű felborult, a sofőr beleesett a sugárzó anyagba. Mivel veszélyes anyagról volt szó, nem rohanhattunk azonnal a sérült segítségére, meg kellett várni a katasztrófavédelem kiérkezését. Az egyik baleseti imitátor horgásznak öltözött, neki az volt a feladata, hogy vegyen rá bennünket, azonnal lássuk el a sérültet - mondta a dunaújvárosi csapat egyik tagja, Kiss Miklós.

A dunaújvárosiak nem dőltek be a felszólításnak, ám végül mégis megjárták az ál-horgásszal. A szigorú zsűri ugyanis minden apró hibát észrevett, és pontokat vont le. A sugárzó anyaggal kapcsolatba került, beépített horgász egy észrevétlen pillanatban elköszönt a mentősöktől, pedig őt is meg kellett volna vizsgálnia a versenyzőknek.

- Egy másik elképzelt helyzetben egy méh csípett meg egy fiatal lányt a játszótéren. A beteg súlyos, allergiás rohamokat produkált, és ami külön nehezítette a feladatot, az az volt, hogy csak németül és angolul beszélt. Nekünk szerencsénk volt, hiszen Balla Kálmán kollégánk Skóciában is dolgozott, így remekül megérteti magát angolul. Tökéletes ellátást kapott az allergiás nő - mondta Kiss Miklós.

A péntek estétől vasárnap délutánig tartó másfél napos bevetésen a verseny szervezői gondoskodtak arról, hogy senki ne unatkozzon. A résztvevők olyan iker-koraszülést vezettek le a zsűri előtt, ahol az egyik babát újra kellett éleszteni. A következő riasztásnál egy ejtőernyős férfit kellett megmenteni, aki fent akadt egy fán. A helyzetet nehezítette, hogy az ejtőernyős szerep szerinti felesége egy késsel akart felmászni férje után a fára. Erről természetesen le kellett beszélni.

- Az első, pénteki napot követően éjjel tizenegykor feküdtünk le. Másnap reggel hatkor már ott várt bennünket a parancs, hogy folytassuk a versenyt. Amikor hazajöttünk, azt gondoltam, soha többé nem veszek részt ezen a versenyen. Aztán viszont kipihentem magam, így már alig várom, hogy újra megmérettessük magunkat - mondta nevetve Kiss Miklós.

A huszonnégy csapatból a Fejér megyét képviselő dunaújvárosiak végül a tizenegyedik helyen végeztek, vagyis az erős középmezőnyben zártak. A többszörös bajnok fehérvári kollégák az elsők között gratuláltak a szerepléshez, hiszen újoncként ők annak idején csak a tizennegyedik helyen végeztek.

A legjobb magyarországi csapat a csehországi világbajnokságon képviselheti hazánkat. A világbajnokságra Európán kívül Ázsiából, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is érkeznek mentősök. A dunaújvárosiak azt mondják: némileg higgadtabb fejjel, és versenyrutint szerezve még a mostaninál is jobb helyen végezhetnek. A dunaújvárosi csapatot Kiss Miklós mentőtiszt, Balla Kálmán szakápoló és Ollósi Pál gépkocsivezető képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!