Hírek

2013.09.18. 17:55

Megoldást csak az ügyek peresítése jelenthet a devizakárosultaknak

Devizahiteles magánszemélyek és vállalkozások számára tartottak előadást a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházában, a Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet jogsegélyszolgálatot és végrehajtási védelmet nyújt a hozzáfordulóknak.

Munkatársunktól

A szövetkezet igazgatóságának elnöke, Molnár István előadásában először részletesen elemezte a devizahitelek kialakulásának problémakörét. Kifejtette, 2004-től nagyon jelentős változás történt a devizahitelek tekintetében, hiszen a bankok teljes egészében áthárították az árfolyamkockázatot a hitelek felvevőire. Ugyanakkor az éppen aktuális kormányzatoknak is nagy volt a felelőssége abban, így a mostaninak is, hogy nem nyúltak bele a folyamatba. Ráadásul a jelenlegi kormányzat kezét megköti az, hogy visszamenőleges hatállyal nem hozhatnak törvényeket, hacsak nem akarnak szembekerülni az alkotmánybírósággal, illetve a demokrácia alapjaival, a jogbiztonsággal.

A devizamentő programok pedig kizárólag az ingatlanfedezetes jelzáloghitelekre koncentrálnak, így a gépjárműhitelek, lízingek, valamint a vállalkozói hitelek károsultjai nem számíthatnak arra, hogy állami segítségben részesülnek. Hogy a probléma jelentőségét érzékeljük, itt is elhangzott a megdöbbentő adat: közel egymillió háromszázezer devizahiteles szerződést kötöttek az adott időszakban, több mint ötezer milliárd forint nagyságrendben vettek fel ilyet.

Előadásában Molnár István a devizahitelesek problémáit elemezte (Fotó: Ónodi Zoltán)

A devizahitelek károsultjainak tehát az állami segítség várásán túl a demonstrációkon való részvétel lehetősége maradt. Hazatérve azonban az életüket tönkretevő hitel még ott marad, nem tűnik el... Segítséget a szövetkezet nyújthat, amely teljes körű jogsegélyt biztosít tagjai részére. Ahhoz tehát, hogy a szövetkezet jogilag képviselni tudja a hozzá fordulót, szövetkezeti taggá kell válnia a segítséget kérőnek. A szervezet jogászai által kidolgozott, az egyedi helyzethez maximálisan igazodó keresetlevelek kedvező – az ügyvédi irodákhoz egyénileg fordulóknál kedvezőbb – lehetőséget kínálnak a devizahitelek károsultjainak.

A szövetkezet már több mint harminc helyen nyitott képviseleti irodát, így Dunaújvárosban is, ősszel még további húsz ilyen iroda megnyitása várható . Tehát közel kétszázan dolgoznak a képviseleteknél. Azonban ennél sokkal többet jelent, hogy a betérőket az adatok felvétele után személyre szabott szolgáltatások várják: az eljárási módot, mely alapján elkészül a keresetlevél, fejlett számítógépes program támogatja az ország minden részén elindított peres eljárások adataival.

A siker ennek ellenére sem garantált. Bár a szövetkezet számos precedens értékű ítéletet tud felvonultatni, a hazai bíróságok gyakorlatában nem a precedensjog a jellemző, így nehezen megjósolható, a független bíróságok milyen ítéletet hoznak egy adott ügyben. Azt azonban fontos megemlíteni: a szövetkezet minden ügyet a jogerős végzésig visz.

Molnár István arról is beszélt előadásában, a végrehajtási eljárás elindulása milyen ijedelmet vált ki azokból, akik ilyet még nem éltek át. Azonban a szövetkezet ebben az esetben is tud segíteni. A jogsegélyszolgáltatás keretében, amíg lehet, elhalasztatják a végrehajtást, illetve a per elindításával felfüggesztetik azt.

A rendezvényen, bár a Vállalkozók Házában rendezték meg, nem vett részt devizahitel által károsult vállalkozó. Pedig ez a helyzet számukra nagyobb veszélyt jelent, és a jogi megoldás is bonyolultabb, attraktívabb jogászi munkát igényel. Így számukra még fontosabb lehet a szövetkezet felkeresése.

 

Mentőöv a hitelkárosultaknak

A Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet egy olyan átfogó, egyedi adósképviseleti rendszert dolgozott ki, amely képes megtörni a bankok erőfölényét, amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre. Elemzőik, jogászaik képesek peres úton érvényt szerezni a vállalkozások jogos igényének, keressék őket dunaújvárosi irodájukban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!