Hírek

2014.01.06. 17:10

Karácsonyi misére gyűltek össze

Dunaújváros - A rácalmási és a dunaújvárosi ortodox hívők karácsonyi misére gyűltek össze az újvárosi szerb templomban hétfő délután.

Körmendi Erzsébet

Dalibor Milenkovity lelkész felszentelt ágacskát bádnyákot tett a rőzsehalom tetejére: a tűz melegével várták a születendő Jézust (Fotó: Ónodi Zoltán)

Bádnyák - ahogyan a rácalmási és dunaújvárosi szerbek mondják. A kifejezés magyarul fiatal fácskát jelent, amely szimbóluma a szerb karácsonynak. A három királyok is magukkal vitték, hogy az ágaiból gyújtott tűz mellett melegedhessen meg születése után a kis Jézus.

Ennek a bibliai történetnek a szellemében ünnepelik a karácsonyt a szerb nemzetiségűek minden évben. Ortodoxok lévén a Julianus naptárhoz igazodva január 6-án, hétfőn tartották a szentestét. E jeles ünnepen nem csaptak hatalmas lakomát amilyen a családok többségénél volt december 24-én este , hanem böjtöltek. Előtte misére gyűltek össze, amely a dunaújvárosi templomukban volt hétfő délután.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!