Hírek

2014.03.05. 19:05

Társasházak energetikai költségcsökkentése megújuló energiával

Dunaújváros - A nem megfelelő fényviszonyok mellett egy vödör fehér festék is sokat segíthet azon, hogy ne essünk hasra a lépcsőházban.

Gallai Péter

Erbeszkorn Lajos (b) okleveles villamosmérnök a lépcsőházak korszerű, energiatakarékos világításának megoldásairól beszélt (Fotó: Ady Géza)

Többek között erről is hallhattak az érdeklődők azon a szakmai klubnapon, amelyet a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Dunaújvárosi Területi Szervezete és a Dunaferr iskola villamos tagozata szervezett szerda délután, a téma a társasházak energetikai költségcsökkentése volt. Mint Páger László, a tagintézmény vezetője elmondta: együttműködést kötöttek az egyesülettel, így adtak helyet a szerdai összejövetelnek is, amire az iskola tanuló és pedagógusai mellett a város közös képviselőit is várták. Rejtő János, a területi szervezet elnöke kérdésünkre elmondta, szeretnének nyitni a lakosság felé, ezért hívták meg a társasházi képviselőket, nem csak a szakmabelieknek szeretnének segítséget nyújtani.

Az első előadó Erbeszkorn Lajos okleveles villamosmérnök volt, aki a szakmai alapok mellett arról is beszélt, hogy amikor valaki korszerűsíteni szeretne egy lépcsőházat, nem mindegy milyen világítótesteket épít be. Egy led lámpa hét watt fogyasztással produkálja azt, amit a hagyományos izzó hetven watt energia felhasználásával. A szakember saját mérései alapján bemutatta, hogy akár a falak fehérre festésével is lehet javítani a lépcsőházak fényviszonyain, és sokat segíthet a sokszor homályos helyeken, ha a lépcsők élére egy fehér csíkot festenek, ezzel is segítve a tájékozódást és csökkentve az optikai csalódást. Egy tízemeletes ház esetén azzal is lehet spórolni, ha három részre szakaszolva lehet kapcsolni a világítást, ha valaki az elsőről megy a földszintre, nem kell, hogy az egész házban égjen a villany.

Tóth Péter villamosmérnök betegsége miatt Rejtő János beszélt a napelemes kiserőművek telepítéséről, azok előnyeiről. Elhangzott: hazánk tökéletes alkalmas a megújuló energia ilyen típusú használatára, igaz, eléggé el vagyunk maradva ezen a téren. Szlovákiában már háromszáz megawatt energiát állítanak így elő, Németországban a naperőművek összteljesítménye nagyobb, mint a Paksi Atomerőműé.

- A háztartási kiserőművek esetében nincsen szükség építési engedélyre, a rendszer úgy működik, hogy a hálózatba általa betáplált és az elfogyasztott áram különbözetét kell csak kifizetni. A sok lapostetős társasházra, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, tökéletesen lehet telepíteni napelemeket. Ezek a lépcsőházi világítás mellett leginkább a liftek üzemeltetésében játszhatnak szerepet, amiért most több százezer forintot fizetnek a közösségek. Ami pedig a megtérülést illeti: átlagban tíz évről beszélhetünk, de pályázati támogatással ez megfeleződhet. A végén Horváth Norbert vállalkozó, aki cégével már ezer rendszert adott át, a gyakorlati tudnivalókat ismertette és válaszolt a felmerülő kérdésekre. Példát említve elmondta, egy 2450 wattot fogyasztó családi ház esetén a négy kilowattos, kulcsrakész rendszer ára nettó 1,6 millió forint, ezzel szemben a villanyszámla megtakarítása éves szinten 220 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!