Hírek

2014.02.10. 19:10

Meglőtték a magyar lányt, de visszatér és folytatja

Port-au-Prince, Budapest, Velence - Elraboltak, majd amikor menekülni próbált, lábon lőttek egy magyar önkéntest Haitin. A fiatal lány minap jött haza, de azt mondja, amint lehet, visszatér.

Tihanyi Tamás

Nemere Dóra már évek óta Haitin dolgozik önkéntesként, egy ideje pedig a velencei székhelyű Baptista Szeretetszolgálat főállású munkatársa. A segélyszervezet csak most hozta nyilvánosságra a történteket: azt, hogy egymás után háromszor is megtámadták a lányt Haitin, a fővárosban. Révész Szilvia, a segélyszervezet szóvivője lapunknak elmondta: január harmadikán a harmadik eset volt a legveszélyesebb. A 28 éves lány arról számolt be, hogy rosszul döntött, amikor egy magát motoros taxisnak kiadó férfira bízta a sorsát.

Egy ismerősön keresztül hívott megbízható taxist, akinek érkezését az utcán várta. Amikor megérkezett a motoros, hibázott, mert úgy ült fel mögéje, hogy nem ellenőrizte a személyazonosságát. Amikor észrevette, hogy rossz irányba mennek, már késő volt. A férfi egy sötét sikátorba vitte, ahol hárman várták. Elvették a táskáját, erőszakoskodni kezdtek vele, amikor sikerült elfutnia...

De egyikük utána eredt, a földre teperte és érthetetlen okokból pisztolyával átlőtte a combját. A lány itthon elmondta: úgy látszott, nem is használt még előtte fegyvert, mert elfordította a fejét, amikor belelőtt. Dóra ezután mozdulatlanul fekve maradt, úgy tett, mintha meghalt volna, ettől a férfi valószínűleg megijedt, mert elfutott.

A magyar lány felállt és a saját lábán visszament oda, ahol aznap dolgozott, és csak ott esett össze: addig vitte tovább az adrenalin. A kórházban megoperálták, amikor tudott, hazajött, és azóta itthon kezelésekre jár. Várhatóan még ebben a hónapban visszatér a szigetországba.

Nemere Dóra a Fogadj örökbe! program (ilyet támogatott lapcsoportunk a délkelet-ázsiai cunami után) árvaházaiban szabadidős foglalkozásokat tartott a gyerekeknek és háztartási hulladékokból, például müzlis dobozokból nyakláncokat készített velük.

Az ékszerek megvásárlásával lehet támogatni ezeket a programokat. Ezzel a veszélyes munkával is igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a szeretetszolgálat várja azokat a jelentkezőket, akik a fővárosban lévő a mozgássérülteket segítő munkát, vagy a főváros közelében lévő árvaházat támogatnák.

Haitiban 2010-ben történt az a földrengés, amely több, mint 300 ezer áldozatot követelt. A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi mentőegysége, a Rescue 24 kalandos körülmények között az elsők között érkezett a szigetre, és azóta is számos programmal vesz részt a segélymunkában.

- Haiti ma is egész Amerika legszegényebb állama, az országot katonai puccs és véres polgárháború is sújtotta. Ezeket a csapásokat tetőzte be a földrengés. Az ENSZ és a segélyszervezetek minden erőfeszítése ellenére a helyzet rendkívül ingatag, például európainak ma sem tanácsos a főváros minden területére belépnie, a helyiekkel egyedül maradnia, a tömegközlekedést igénybe vennie. Egy ott dolgozó önkéntesnek sok veszéllyel kell szembesülnie és együtt élnie - mondta Révész Szilvia szóvivő.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!