Hírek

2013.11.21. 19:30

Megkezdődött az elbocsátás a vasműben

Százötvennyolc ember, többségükben szellemi dolgozók elbocsátási folyamata kezdődött el.

Pekarek János

Megállapodást kötött egymással az ISD Dunaferr Zrt. vezetése és a Központi Üzemi Tanács, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége, a Dunaferr Ifjúsági Szervezete.

Ennek értelmében az érdekvédelmi szervezetek egy-egy tagot delegálnak a Létszámleépítési bizottságba. Egyebek mellett abban is megállapodtak az említett szervezetek, hogy a cég lehetőséget biztosít a városi munkaügyi kirendeltség, illetve a Foglalkoztatási Acélalapítvány képviselőinek tájékoztató tartására a létszámleépítésekkel és az elhelyezkedési, foglalkoztatási lehetőségekkel kapcsolatban.

Ugyanakkor nyilvánosságra hozták, hogy megszületett a „tevékenységi és létszámoptimalizációra vonatkozó első munkáltatói részdöntés”. Ezt további részdöntések követik.

Az első ilyen döntés értelmében november 20-án megkezdődött 158 ember elbocsátási folyamata, amely legkésőbb 2014. január 31-ig befejeződik. Az első részdöntést továbbiak követik még. Név szerinti listát nem tettek közzé. szakmai csoportok szerinti statisztika azonban nyilvánosságra került.

Ezek szerint a 158 ember közül szellemi dolgozó 135 fő. Közöttük vezető és irányító munkakörben 34-en, ügyintézőként 99-en, ügyviteli alkalmazottként ketten dolgoznak. Fizikai dolgozó a 158-ból 23: szakmunkás 19, betanított munkás 3, segédmunkás 1. A döntést ismertető közlemény szerint a csoportos létszámleépítésben érintett dolgozók esetében a munkáltatói jogkört Evgeny Tankhilevich legfőbb, általános vezérigazgatóhelyettes, cégvezető gyakorolja, és a közleményt is ő írta alá.

Megkérdeztük Borbély Zoltánt, a Központi Üzemi Tanács elnökét a hírről, de ő csak annyit mondott: az érdekvédők semmivel többet nem tudnak az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!