Hírek

2011.03.14. 03:29

Médiabirodalom

Dunaújváros - Médiabirodalmat alapít a fideszes közgyűlési többség: a főiskolával kooperálva, irányítás alá vont tévét, rádiót és újságot.

Körmendi Erzsébet

A Gál és Társa Ügyvédi Iroda készítette el a szakvéleményt az önkormányzati tulajdonú Média Duna Invest Kft. által működtetett helyi tévé és a főiskolával kapcsolatban álló Universitas Nkft. tulajdonát képező Rádió 24 további üzemeltetési lehetőségeiről. A tavaly júniusban elfogadott intézkedési terv szerint a Média Duna Invest 25 százalékos üzletrészt vásárol a Rádió 24-et üzemeltető Pentafon Kft.-ben. Plusz: a közgyűlés utasította a Média Duna Invest ügyvezetőjét, egyeztessen a Pentafon képviselőjével a rádió közös használatáról.

Az ügyvezetőnek a DF vezetőivel is egyeztetnie kellett a főiskola tv stúdiójának technikai rendszeréről és költségeiről, használatáról, az adásrendről. Stossek Mátyás az augusztusi határidő helyett októberre prezentált egy olyan javaslatot, amely a közgyűlési anyagot összeállítók szerint használható, konkrét javaslatokat nem tartalmazott, a felvetett kérdésekre nem adott választ. Így január végére módosult a határidő, és tárgyaló delegáció jött létre, amelynek a tagjait a polgármester valamint a főiskola rektora jelölte ki.

Tagja volt a csapatnak Varga Richárd, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság tagja, a DSTV-t működtető Splendid Art Bt. beltagja, és konkrét javaslattal állt elő, amelynek címe: Dunaújvárosi televíziós és média koncepció . Megállapította, hogy a város tulajdonában lévő és a Média Duna Invest által működtetett DVTV - a DSTV konkurense - olyan mértékben amortizálódott, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközfenntartás is mindennapos problémát okoz, és állandő forráshiánnyal küszködik. A koncepció szerint költséghatékonyabb, dinamikusabb megoldás, ha az önkormányzat, a Varga Richárd érdekeltségébe tartozó Splendid Art Bt. és a főiskola közösen üzemeltet televíziót, rádiót és újságot.

A közgyűlés februári döntése a két helyi tévé összeolvadását jelenti, mivel a főiskolai együttműködés révén a DVTV-t üzemeltető Média Duna Invest bérleti formában használja a DSTV önkormányzati tulajdonú Derkovits utcai nagy stúdióját és meglévő eszközparkját - az adás kijátszásáról a készítők gondoskodnak, míg a hálózat működtetése a DSTV felelőssége lesz. Ez azt jelenti, hogy a Média Duna Invest műsorkészítő lesz, önállóan nem tart fenn csatornát, ezáltal költséget takarít meg. A Derkovits utcába költözés azért is költségtakarékos, mert az önkormányzat felmondhatja annak a Kodály Zoltán utcai ingatlannak a bérleti szerződését, amelyet a városi tévé eddig használt az Energott Kft. és a Média Duna Invest Kft. közötti bérleti szerződés alapján. A Derkovits utca lesz a bázis: a Helyi Téma című hetilap szerkesztősége is oda költözik.

Stossek Mátyás lemondott február végével. A kft. ügyvezetői teendőinek ellátásával Varga Richárdot bízta meg a közgyűlés március 1-től 2016. február 29-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!