Hírek

2016.05.08. 16:30

Történetünk szereplői valóban hétköznapi hősök

Dunaújváros - A mindenkori sajtóra szabott álmoskönyvek szerint egy édes kutyussal plusz egy szimpatikus fiatalemberrel gyakorlatilag bármilyen sztorit el lehet adni. Az alább olvasható történet szereplői azonban a valóban hétköznapi hősök. Máté és Fülöp közös nagy kalandja...

Szabó Szabolcs

A HŐS II. Fülöp herceg úgy a 40. perc környékén kezd el türelmetlenkedni. Pár minutummal később már halk morgással jelzi, ideje lenne beszüntetni a tudásbázisbővítést és mozgalmasabb elfoglaltsággal lepergetni az iskolában kötelező szabott perceket. Fülöp alig pár hete csatlakozott a Bánki középiskola tanulói közösségéhez és néhány nap alatt hercegi címet kapott. Népszerűsége azóta is töretlen, gazdája Fülöp naplója címmel napi beszámolót vezet a legnépszerűbb közösségi oldalon. Fülöp főállásban szolgál, véd, segít, és támaszt nyújt a gazdinak.

A FŐHŐS Móricz Máté, a Bánki középiskola 10. évfolyamos diákja. A fiatalembernek egy sajnálatos betegség miatt folyamatosan romlik a látása, állapota egy éve stagnál, ám mégis szinte teljesen másként és más ritmusban éli mindennapjait, mint látó kortársai.

- Fülöp érkezése előtt nagyon nehéz volt számomra a közösségi élet. Tény, én is visszahúzódó voltam, ritkán kezdeményeztem, így a beilleszkedéssel is akadtak problémák. Fülessel - Fülöp labrador egyik beceneve a sok közül - könnyebb, jobban kinyílt számomra a világ, az önbizalmam is erősödött - vélekedik Máté

Az aliglátó diák eddig is hatalmas önfegyelemmel és kitartással végezte mindennapi feladatait. Fülöppel pedig sokasodtak a napi rutinfeladványok. A látássérültet segítő eb és gazdája már reggel hat óra magasságában a Cirkusz térre indul, hogy a kifogyhatatlan energiákkal bíró kutyus lemozogja a kötelező kilométereket. Futásból, játékból a nap többi részében sincs hiány, ám az iskolai tanrendhez Fülöpnek is alkalmazkodnia kell.

- Eleinte a pedagógusok és a diákok egy része is furcsálta, hogy egy kutyus is állandó résztvevője lett az órának, ám Fülöp pár nap alatt közönségkedvencé vált. Sőt, a tanárok közül sokan arra az álláspontra jutottak, Füles jobban koncentrál egyes tantárgyaknál, mint a diáktársak többsége - enged betekintést az órai munkába Móricz Máté.

Fülöpből kevés van. Speciális kiképzése pedig több mint egy éven át tartott. Ebünk a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál dolgozó szakemberek keze alatt cseperedett és hosszas kiválasztás eredményeként került a Móricz családhoz. Hőseinknek szerencséje volt, hiszen Máté és Fülöp remekül kijön egymással, alig pár hét alatt igazi szövetség alakult ki közöttük.

Mielőtt továbbhaladnánk, érdemes némi kitérőt tenni Baráthegyre. A Kutya Iskolánál 2006 óta azért dolgoznak, hogy javítsuk látássérült embertársaink életminőségét vakvezető kutyák kiképezésével és átadásával. Küldetésünk, a társadalmi szemléletformáláson és a fogyatékos ügyi ismeretterjesztésen túl, hogy minél több rászoruló élhessen függetlenebb, önállóbb és biztonságosabb életet vakvezető kutyával az oldalán. Magyarországon a látássérült emberek alig 1 százalékát segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz.

Máté és Fülöp remek párost alkotnak, ahogy korábban a kutyus kiképzői is fogalmaztak: sikerült eredményesen összecsiszolódniuk. Hétköznapi hősök - mindannyiunknak példát mutatnak. Kitartásból (is) jeles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!