Hírek

2014.02.24. 19:40

Állás és állástalanság Dunaújvárosban

Dunaújváros – Elkészültek az idei év első munkaügyi statisztikái. A város és környéke javuló tendenciát mutat.

Pekarek János

A nyilvántartott álláskeresők számát tekintve tavaly januárhoz képest az egész Közép-Dunántúli Régióban egyértelműen és határozottan javultak a statisztikák. Az előző hónaphoz, azaz 2013. decemberéhez képest azonban már nem mindenütt ilyen egyöntetű a helyzet: csak városunkban javult a kép. A megyében és több körzetben romlottak az adatok a harminc nappal korábbihoz visszavetítve. A legsúlyosabb a helyzet Enying környékén. Városunkban a pályakezdők statisztikái is javultak. Nyolctized százalékkal kevesebben vannak, mint egy hónappal korábban. Az adatok azt mutatják, hogy a frissen nyilvántartásba kerülők többsége most is fizikai munkás.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai szerint 2014. januárjában Fejér megyében 798 fővel (5,4 százalékkal) nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz, azaz 2013. decemberéhez képest. Az előző év januárjához viszonyítva azonban jelentős mértékben, 33,7 százalékkal, azaz 7 916 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A megyében a pályakezdő álláskeresők 1906-an voltak idén januárban: 62-vel többen, mint egy hónappal előbb. Az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest a pályakezdők száma is csökkent Fejérben: 765 fővel, ami 28,6 százalékot jelent.

Farkas Csilla, a dunaújvárosi munkaügyi kirendeltség fogadópultjánál. Kevesebben térnek be (Fotó: Ady Géza)

Dunaújvárosban és környékén 2014. első hónapjában 3565 embert tartottak nyilván álláskeresőként: az előző hónapnál 82 emberrel kevesebbet, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent. Közülük a pályakezdő állástalanok 473-an voltak, néggyel kevesebben az egy hónappal korábbinál (0,8 százalékos csökkenés). Összességében a nyilvántartott álláskeresők aránya városunkban 8,4 százalék volt, azaz egytized százalékkal kevesebb a decemberinél.

Visszatérve a megyéhez: Fejérben a regisztrált álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya januárban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal 8,1 százalékra nőtt. Tavaly januárhoz képest ez a mutató is javult: 4 százalékkal csökkent.

A megyében működő járási munkaügyi kirendeltségek területén majdnem mindenhol növekedett az álláskeresők szám kivéve, mint írtuk, Dunaújvárost.

A legnagyobb növekedés Enyingen és környékén volt: 27,6 százalék. Gárdonyban 11,4 százalékos emelkedést regisztráltak, és még a megyeszékhelyen és környékén is 5,5 százalékkal nőtt az álláskeresők aránya.

A nyilvántartott álláskeresők összetételéről régiós, azaz Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyéket felölelő adatokkal rendelkezünk. Eszerint az idén januárban az álláskeresők nyilvántartásába bekerülők között a fizikai munkások aránya 85 százalék volt. Kevesebb, mint a felük nő: 43,9 százalék, kétötödük pedig legfeljebb általános iskolát végzett. Kevesebb, mint ötödük 25 év alatti, majdnem hat tizedük a 25-50 éves korcsoportba tartozik.

Állásajánlatok Dunaújvárosban ide kattintva ->>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!