Hírek

2015.05.03. 18:43

Mária zarándoklatok - A város is érintett és érdekelt

Dunaföldvár - A Mária Zarándokútról többször írtunk már. A kezdeményezést semmi sem menti meg a sikertől!

Pekarek János

A dunaföldvári Városháza pompázatos dísztermében találkoztak április 30-án önkormányzatok képviselői, vállalkozók, gyalogtúrázók, hogy megvitassák, hogyan lehetne minél gyorsabban és alaposabban megszervezni a közép-európai Mária Út zarándokösvényét. Maga az ösvény tulajdonképpen már csak néhány igazításra szorul de vendéglátó- és szálláshelyek, útbaigazító csomópontok, idegenforgalmi attrakciók még beleférnek az útvonalba...

Városunk is érintett és érdekelt a zarándoklatban. Amely máris remekül működik nyugat-keleti irányban. Így lesz északról délre is!

Szőke Zoltán (itt Kisapostagon) már végigjárta az útvonalat
Fotó: Archív

Fejlődésének új szakaszához érkezett a Mária Út Egyesület: most már nem elég az Európa egyik legnagyobb zarándokútjának lehetőségeit magában rejtő kezdeményezés menedzseléséhez az a néhány lelkes magánember, akik eddig végezték a munkát, mondta a dunaföldvári Mária Út konferencián az egyesület egyik alapítója, Szabó Tamás.

Szerencsére megvan már a továbblépés útja és lehetősége: a zarándokút által érintett települések önkormányzatát be kell vonni az egyesületbe, a szervezésbe, sőt: a pályázatok megalkotásába és menedzselésébe is! Így, szövetkezve panziósokkal, vízi-, kerékpáros-, lovas- és gyalogos turizmust szervező irodákkal, valamint az önkormányzatokkal már olyan erő áll rendelkezésre, amely képes lehet a becslések szerint mintegy tíz-tizenöt év alatt lepipálni a földrészünkön és világszerte is az egyik legismertebb és legnépszerűbb zarándokutat, a francia-spanyol El Caminót!

A Mária Út Közép-Eurpa Szűz Mária kegyhelyeit köti össze, bemutatva más kulturális és természeti értékeket is. Nyugat-keleti ága már működik, az bosztrák Mariazell-től a székelyföldi Csíksomlyóig. Ezúttal az észak-déli ág magyar szakaszának középső részén érintett érdeklődőket hívták össze a földvári városháza nagyon szép dísztermébe.

Az észak-déli ág a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig vezet majd. Magyarországon Esztergom, Budapest, Ercsi, Adony, Dunaújváros, Dunaföldvár, Paks, Szekszárd, Pécs, Máriagyűd érintésével érkezne a horvát határra, s menne onnan tovább. Szabó Tamás egy remek előadásban ismertette, miért olyan népszerűek a zarándokutak? Hát azért, mert boldogságot adnak...

Nem vicc: aki vállalkozik egy zarándoklatra, nem csak a természettel kerül meghitt kapcsolatba, nem csak megmérheti saját teljesítőképességét, hanem őszinte barátságokat köthet, feledhetetlen élményekkel gazdagodhat. Az észak-déli utat nagyjából már kijelölték a térképen. A részletek tisztázása, az elágazások rendezése, a pihenőhelyek kialakítása, a szállások egységes szolgáltatási szintjének kidolgozása még hátravan, de ajánlatokból, jelentkezőkből és szervezőkből nincs hiány. Gyakorlási lehetőség is van: a tavalyi nagy siker után idén is megrendezik az 1Út című rendezvényt: a zarándoklat minden egyes, egynapos szakaszán egy időben, augusztus 22-én egyszerre tűrázhatnak az érdeklődők!

Ehhez környékünkön is szervezőket keresnek: részletek a Mária Út Egyesület internetes honlapján! Városunk amolyan csomópontja lehet a zarándoklatnak. Ahogyan az önkormányzatot képviselő Szabó Imre dunaújvárosi főépítész elmondta a konferencián: igen szerencsés módon földrajzilag is szinte ugyanazon a ponton, a római kőtárnál és a pentelei kálvária keresztjénél találkozik két nagy kezdeményezés: a limes világörökségi vonalának és a Mária Út. Becslések szerint mintegy tizenötmilliárd pályázati forint befektetésével ennek a a sokszorosát kaphatjuk vissza. S akkor az még csak a pénz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!