Hírek

2015.01.28. 15:40

A biztonságos internetezésről nem lehet elég korán beszélni

Székesfehérvár - Az adatvédelem napján meghívásra a fehérvári Teleki Gimnáziumban tartott rendhagyó osztályfőnökit Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Kocsis Noémi

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ezúttal telekis nyolcadikasoknak tartott előadást a biztonságos internethasználatról. Adatokkal szolgált, levetített egy megrendelésükre direkt a témáról készült popzenei videóklipet, amelyben három fiatal szembesül a közösségi oldalak veszélyeivel. Egy csinos lányt a fotója alapján begerjedt férfi megerőszakol, egy másikat, aki táskájával henceg egy megosztott fotón, kirabolnak, míg egy srác hiába szelfizik a menő családi verda előtt, a közösségi oldalra feltöltött fotó alapján két autónepper megtalálja, s miután a tulajt kiütötték, már viszik is az autót... Ezek mind reális és létező veszélyhelyzetek, legalábbis az adatvédelmi hatóság tapasztalatai alapján.

Az adatvédelmi biztos jobbján Barida Eszter, balján Schin Bernadett állnak az osztály némi döbbenettel hallgatta az adatot: a Facebookra naponta 250 millió fotót töltenek fel, ez kinyomtatva 80 Eiffel-toronynyi magasságú lenne. És a feltöltött adatok többé nem törölhetőek le a netről (Fotó: Molnár Artúr)

A témában van miről beszélni, erre egy osztályfőnöki óra természetesen nem elég, inkább elgondolkodtatónak, vitaindítónak szánták, mondta Péterfalvi Attila, hozzátéve: az általános iskolás korosztály esetén néha már elkésett az intés, egyre lejjebb kellene szállítani az érintett korosztály korhatárát, kis túlzással az óvodáskortól kezdődően. Azzal ugyanis ők is tisztában vannak, hogy már a kiscsoportosok is használhatják otthon a szülők táblagépét, mobiltelefonját, olykor mindenféle felügyelet nélkül. Mégis természetesen elsősorban a tinédzsereket szeretnék megszólítani kidolgozott iránymutatásukkal, amely 124 oldalas terjedelemben letölthető a hatóság honlapjáról. Ebben szót ejtenek a közösségi oldalas profilok javasoltan kötelező zárttá tételéről éppúgy, mint arról, valójában mi is számít személyes adatnak?

- Tévedés azt hinni, hogy csak a név, lakcím, telefonszám, vagy hasonlók tartoznak ide - hangsúlyozta a diákok előtt az adatvédelmi biztos. A feltöltött képek, de még a kommentekben megjelenő tények, az azokból levonható következtetések, vélemények is e körbe tartoznak.

Péterfalvi figyelmeztetett az online játékok, a sexing (erotikus képek küldözgetése), a mémek, a trollkodás és más internetes, főleg a közösségi oldalakra és blogokra jellemző zaklatás veszélyeire is. Igaz, nem hazánkban, hanem Angliában már követett el tinédzser öngyilkosságot a fentiek miatt. Az adatvédelmi biztos elmondta még, hogy 2016-ban egy uniós összefogásnak köszönhetően itthon is tankönyvként lesz elérhető az a sok információ, amellyel a szülők, pedagógusok még kiterjedtebben tudják felhívni a diákság figyelmét a biztonságos internethasználatra és a megelőzhető problémákra.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!