Hírek

2015.03.09. 18:35

Alig várták már az idei startot a mezőgazdászok

Dunaújváros - Beindultak a tavaszi mezőgazdasági munkák a városkörnyéki földeken is. Sok a gond és a feladat!

Pekarek János

- Két nagy gépünk dolgozik ma is kint a földeken, a sportáruházzal szemben - mondta érdeklődésünkre válaszul Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője hétfőn délután. - A fejtrágya kiszórása mellett az egyik legfontosabb munka most a talaj felső rétegének lezárása, a simítózás. Annyira megszikkadt már a talaj, hogy nagyon fontos a további nedvességvesztés megakadályozása ezzel a művelettel.

Márkli hozzáfűzte: az elmúlt tél kettős hátrányt jelent a mezőgazdászok számára. A sok csapadék, különösen, hogy az elsősorban eső formájában jelentkezett, a talaj végletes átázása miatt nem kedvezett az őszi vetéseknek, sem a tél végi, tavasz eleji munkáknak, nem is beszélve az Adony, Sárbogárd, Mezőszilas környékén kialakuló óriási belvizekről.

Másrészt az, hogy elmaradt a téli hideg, annyit jelent, hogy a gombák, rovarok és rágcsálók nagy része túlélte a telet és ez a tavasz, a nyár folyamán még sok gondot okozhat a gazdálkodóknak.

Az is említésre méltó, hogy az ősszel felszántott rögök nem fagytak szét a télen: ezért is nagyon fontos a simítózás minél nagyobb területen. Az sem mindegy ráadásul, jegyezte meg Márkli János, hogy milyen eszközt választanak a talajmunkához.

Nehezíti a munkát a március elejére most jellemző, nagy hőingadozás: kora reggel, késő este nulla fok körüli a hőmérséklet, miközben kora délután akár a 20 fokot is megközelítheti a szélvédett, napos területek hőfoka.

Mindemellett az őszi vetéseket is védeni kell a gyomoktól, különösen a búzát, hangsúlyozta a mezőgazdász. A nedvesség elpárolgásával elsősorban a gyomok károkozásától kell óvni a vetéseket ami a korábbi sejtéseknek megfelelően a tervezettnél több gyomirtószer felhasználását, illetve ezzel sok újabb költséget is jelent majd. A Pentele Zrt. földjein kedden kezdődik a nagy gyomirtás amit valószínűleg gyakran meg kell majd ismételni az idei szezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!