Hírek

2014.07.08. 17:55

Már a megyében is találtak fitoplazmát hordozó amerikai szőlőkabóca lárvát

Dunaújváros - Új veszély fenyegeti a hazai szőlőültetvényeket, ugyanis megjelent legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság, amelyet a már Fejér megyében is felbukkant amerikai szőlőkabóca terjeszt.

Gallai Péter

Az európai szőlő szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre, különösen a Chardonnay, a Cabernet Sauvignon, a Sauvignon Blanc, a Pinot Noir és az Olaszrizling. A beteg szőlőtőke fejlődése már tavasztól visszamarad, néha hajtások sem képződnek. A fogékony fajtáknál a fásodás elmarad, a vessző elvékonyodik és gumiszerűvé válik. A fertőzést követően a hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, és kialakul a betegségre jellemző, fonáki oldal felé történő, háromszög alakú levélsodródás. A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg. Mindkét esetben a levélfelület fémes színezetet kaphat.

2013 augusztusában Magyarországon először, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelői által, Lenti községben gyűjtött levélmintákból és Kerkateskánd határában befogott szőlőkabócákból mutatta ki a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma az aranyszínű sárgaság fitoplazmát.

A levél jellegzetes elszíneződése ( Fotó: internet )

Ez a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, Európa számos országában már megtelepedett. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres kezelés, csak az azt terjesztő vektor (a járványtanban a vektor egy fertőző ágenst hordozó, annak átvitelét megvalósító élőlény. Ő viszi át a fertőzést az egyik gazdaélőlényről a másikra, a szerk.), az amerikai szőlőkabóca gyérítésére. Ahol ez nem megoldott, a tőkék 80-100 százaléka megfertőződhet a fitoplazmával, a fogékony fajták növényei néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.

Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságának lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a megyében júniusban Magyaralmáson derítették fel első alkalommal a szőlőkabóca L2-es lárva alakját. Mint írják a kórokozóval már fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát. Az egyedek fertőzőképessége 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is. A védekezés optimális ideje tehát, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ezideig Fejér megyében L1 és L2-es lárvafokozatokat találták meg, így a védekezéseket két héten belül esedékes elvégezni.

A kifejlett kabóca (Fotó: internet)

A hatóság fertőzés kimutatása esetén haladéktalanul zárlat alá helyezi az érintett szőlőültetvényt, szőlőiskolát, anyatelepet és elrendeli a laboratóriumi vizsgálatok alapján fertőzöttnek bizonyult és tünetes növény megsemmisítését. Ezen felül kijelölik a fertőzési góc körüli egy kilométeres területet, valamint a három kilométeres szélességű biztonsági sávot, de akár a teljes szőlőültetvény felszámolását is elrendelhetik, amennyiben a fitoplazma fertőzés elér egy kritikus mértéket. Ezért kérik, amennyiben bárkinek gyanúja van a szőlő aranyszínű sárgaság jelenlétére, az azonnal értesítse az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!