Hírek

2011.05.19. 08:29

Majd a Buday - májusi menü

Sztárséf a pultban - avagy Buday Péter főzött a kórház konyháján, és ajánlotta egészségtudatos menüjét az étkezde tálalójában. A csumiforradalom egy napja.

Szabó Szabolcs

 

- A kórház konyháját is működtető étterem-üzemeltető céggel együttműködve egy kis egészségtudat-fejlesztést próbálunk csempészni a mindennapi ebédek sorába. Ez egyfajta ajánlat az itt étkezőknek: ha van kedvük, próbálják ki ezeket a ma még nem megszokott ételeket. Az első kérdés egy napi menü esetében persze a konyha és a fizető vendég számára is, hogy mennyibe kerül? Az iskolai közétkeztetés megújítását célzó menzareform-akcióhoz hasonlóan itt is a szezonálisan beszerezhető termékekre koncentrálunk. Spenót, spárga, eper - azaz május kedvencei. A közétkeztetésben is egyre inkább az a fogyasztó igénye, hogy éttermi ételeket kapjon, lehetőleg még menzaáron. Ezt az ellentétet kívánjuk feloldani. Egy-két kisebb módosítással például az itt felszolgált menü bármelyik nevesebb étterem étlapján is olvasható lehetne. Persze ez kemény feladat egy üzemi konyha esetében, de mint látható, érdemes belevágni. Mindehhez természetesen professzionális hozzáállás kell a konyha és az anyaggazdálkodás részéről is - mondja Buday.

A népszerű séf szerint, bár berögzült étkezési szokásaink nehezen változnak, azért hazánkban is megfigyelhető, hogy egyre többen keresik az egészséges, kevésbé megterhelő ételeket.

- A menzareform-akciónk első éve lezárult, és nagyon hasznos tapasztalatokat szereztünk. Egyrészt bebizonyosodott, hogy igenis ekkora keretből is lehet egészségesebb kosztot adni a diákoknak, másrészt a gyerekek is nyitottak. Volt olyan oktatási intézmény, ahol már tíz százalékuk is vegetariánus menüt választott. Jegyezzük meg: önszántából, pusztán csak azért, mert ízlett neki... Ahol a menzareform-programot sikerült folytatni, ott például már kialakult egy beszállítói, termelői kör is. Van olyan termelő, aki már most tavasszal úgy vetette be a földet, hogy az ott termelt áru hasznosítható legyen egy új szellemű iskolai közétkeztetésben. Remélem, a jövőben lesz rá forrás, és tudjuk folytatni a programot, mert igény lenne rá - érvelt a mesterszakács, aki a következő pillanatban már a kiszolgáló pultban kedélyesen ajánlotta az általa megálmodott ételsort.

- Napi 1800 adag étel készül kórházi konyhánkon. Ebből ezer adag az általunk kiszolgált szociális intézményekbe kerül, ötszáz adag ételt a kórház betegei fogyasztanak el, és körülbelül háromszázan étkeznek nálunk rendszeresen. Számos igényt kell tehát kiszolgálnunk. A legnagyobb feladvány számunkra is az, hogy a megugró alapanyagárak dacára minőségi ételt tegyünk az asztalra, vendégeink számára elérhető áron. Szerencsére az elégedettségi felméréseink azt mutatják, jó úton járunk - fogalmazott kérdésünkre a konyha vezetője, Rózsa Márta, aki elárulta: Buday mesterséf beugrása után nyártól speciális, egészségtudatos menüsor is várja majd a menüzőket a kórházi konyhán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!