Hírek

2013.07.21. 17:47

Magyaros hétvégénk volt!

Dunaújváros – Érdekes és értékes, hagyományteremtőnek szánt rendezvényen jártunk szombaton a kempingben.

Pekarek János

Magyar Családok és Magyar Termékek Napját rendezték meg szombaton a Szalki-szigeti kempingben. E néven ez volt az első ilyen rendezvény – de remélhetőleg nem az utolsó! A szervezők, egy bejegyzés alatt álló civil szervezet, amely a városból és környékéről toborozza tagjait, s amely cseppet sem meglepő módon a Magyar Családok és Magyar Termékek Egyesülete nevet viseli, nem titkolja, hogy hagyományt szeretne teremteni a kezdeményezésből.

Magyar Családok és Magyar Termékek Napja (Fotók: Vohlmann György)

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy a hazai termékek minél nagyobb piacra találjanak itthon, és ezért a magyar családok tehetnek a legtöbbet! – foglalta össze a dolog lényegét Makovicsné Papp Erzsébet, az egyik szervező. A gondolat kitűnő, mint ahogyan a szervezésbe is rengeteg munkát és ötletet öltek a leendő egyesület tagjai.

Talán csak a nyárnak és a strandidőnek volt tulajdonítható, hogy ennek ellenére meglepően kevesen: egyszerre néhány tucatnyian voltak kíváncsiak az újszerű kezdeményezésre. A magyar termékeket is egy díszműkészítő és egy kemencés lángost készítő vállalkozó képviselte. Pedig volt még főzőverseny is, amelyen bográcsos ételekkel indulhattak a versenyző csapatok – jelesül: öt együttes. Éppen az 5. sorszámot viselő mezőfalvi társaság győzött a nemes vetélkedésben: Budavári Mariann, Kovácsné Nagy Judit és Makovics Zoltán összeállításban, egy vegyes, májas-csülkös-oldalasos pörkölttel. A zsűrielnök Benedek Gáborné szakács volt.

Akit érdekelt, nyilazhatott a Mezőföldi Sólymok Íjászklub tagjainak segítségével, de nézhetett akár táncbemutatókat is, vagy hallgathatta Horváth Tamást, a Csillag születik felfedezettjét. A tombolán külföldi utazást lehetett nyerni, és a gyerekek is elfoglalhatták magukat: számukra ugrálóvárakat építettek, kisautókkal versenyezhettek, de a gyöngyfűzéstől a babakészítésig számos dolgot elsajátíthattak a kempingben.

A hagyomány: nevel!

Mindent, ami a magyar hagyományhoz tartozik, már az iskolában kellene tanítani! - jelentette ki határozottan Lakatos István, a Mezőföldi Sólymok íjászklub tagja, aki egész nap oktatta a nyíllövés fortélyaira az érdeklődőket.

Lakatos István

- Ha nem ismerjük a múltunkat, akkor mit ismerünk, és miről állíthatjuk, hogy biztosan tudjuk? Az íjászkodás, a lovaglás ráadásul nem csak a hagyományainkhoz tartozik, hanem kiváló sport is, önfegyelemre nevel, a régi ruhák pedig évszázadok alatt alkalmazkodtak ezekhez a követelményekhez. Minden összefügg mindennel: ismernünk kell a gyökereinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!