Hírek

2010.10.18. 02:29

Magyar banán - magyar földben?

Két mezőfalvi ember úgy gondolja, hogy falujuk határában nemcsak jól mutatna, hanem tisztes hasznot is hozhatna egy banánültetvény... E gondolattal kapcsolatban egyelőre több a kérdés, mint a válasz, de jövő nyárra sok minden eldől. Például az, hogy a téli udvaron fóliával óvott fa hoz-e majd termést? S ha igen: milyet?

Pekarek János

 

Már akkor, ha beválik a két jóbarát, Rivós Molnár és Beregszászi Zoltán terve, és a banánfa jóízű, megfelelő méretű termést hoz a mi meglehetősen zord klímánkon.

Ne vessük el ezt a lehetőséget, mivel a két ötletgazda alaposan meghányta-vetette és megfontolta a mellette és az ellene szóló érveket.

Mellette az szól, hogy a (meg nem nevezett európai országból vásárolt és titkos tápoldattal táplált) palánták három év után termőre fordulván gyakorlatilag minden további beruházás után hoznák a termést. S akkor a most százkilencven forint körüli kilónkénti árat százhúszra leszorítva nem lenne nehéz vásárlókat találni! Egy fán harminc-negyven kiló terem (ha terem), s egy háromhektáros ültetvény röpke fejszámolás szerint évente akár húszmillió forintos hasznot is hozhatna.

Ellene van viszont az, hogy még senki nem tudja, a banánfa túléli-e a telet? Milyen termést hoz? S a kellő hőmérséklet, páratartalom biztosításához komoly méretű, acélszerkezetű, szigetelt panellel borított, bevilágító tetőablakos csarnokot kellene építeni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!