Hírek

2011.03.18. 03:27

Magunkat találtuk ki

Dunaújváros - A Fejér Megyei Közgyűlés Vörösmarty Mihály Díját vehette át Gombos István, Ferenczy Noémi-díjas ötvös iparművész kedden Székesfehérváron.

Szabó Szabolcs

- Számos rangos elismerés után most egy vaskos köszönöm a megyei önkormányzattól. Sokat számít?

- Bár egy alkotót nem a díjak motiválják, de mégis jól eső érzés, hogy figyelemmel kísérik a pályafutásomat, és értékelik az elért eredményeket. Büszke vagyok a Vörösmarty Díjra, két okból is. Egyrészt a megyei közgyűlés talált rá érdemesnek, másrészt az ötvös iparművészként végzett alkotói munkám mellett a közművelődési területen eltöltött évtizedeimet is elismerték. A Bánkiban lassan már közel három évtizede foglalkozom tehetséges fiatalokkal, akiknek az ötvösmesterség alapjait adhatom át. Sokan közülük az ország reprezentáns művészeti bázisain, egyetemein, főiskoláin tanulnak tovább. Az ő sikerükben talán egy kicsit benne vagyok én is... És ez gyakran többet ér minden díjnál, elismerésnél.


- Ami az országos és régiós díjakat illeti, a jelenleg is dolgozó helyi művésztársadalmat tekintve akad konkurencia bőven...

- Nem konkurencia van, hanem közösség. Ha az 50-es években született generiációt tekintjük, akkor valóban országos szinten is kiemelkedő ez a társaság. Várnai, Móder, Rozsnyai és a többiek... Úgy szoktam fogalmazni, mi egy csöcsön nőttünk fel, és szinte magunkat találtuk ki annak idején. Nem véletlen, hogy együtt értük el a sikereinket is. Természetesen, ha Gombi kap egy elismerést, abban benne van az a közeg is amelyből jövök. Emellett az én esetemben is áll: rengeteget köszönhetek a családomnak, barátaimnak!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!