Hírek

2010.08.12. 02:28

Magasabb tartomány

DH - A hírek szerint a kormány már számolja, miként lehetne csökkenteni az élelmiszerek áfáját. Közben a KSH is kihozta a fogyasztói árak változását értékelő statisztikáját. Már a kormány is számolgat: komolyan szóba került az élelmiszerek áfájának csökkentése

Szabó Szabolcs

Nálunk a búzának még négy-öt nap ilyen időjárás kellene ahhoz, hogy aratni tudjunk. Tavaly már június 10-én arattunk. Azt hittük, hogy mivel nincsenek nagy belvízkárok, ezért jó termés lesz, de nem! Mivel tonnánként harmincezer forintos felvásárlási árral számolhatunk a búzánál, így hektáronként százötvenezret vehetünk bevételként, de az önköltségünk öt-tízezer forinttal több volt egy hektárra. - fogalmazott lapunkban Bucher Ferenc, az AgroBaracs Mezőgazdasági Zrt. elnöke bő egy hónapja, az aratás kezdetén. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke pár nappal ezelőtt az országos sajtóban úgy nyilatkozott: a búzatermelésben harminc százalékos kiesésre lehet számítani. A szakemberek egy része már meg is kongatta a vészharangot, hogy keményen emelkedhetnek őszre a péktermékek árai. Emelkedésben az utóbbi tizenkét hónapban sem volt hiány. A liszt bolti ára a tavaly júliusi hoz képest több mint tíz, a kenyérfélék ára nyolc százalékkal emelkedett. Az étkezési búza ára a világpiacon is az egekbe szökött, így költséges folytatásra lehet számítani. Keményen fizetünk az idény jellegű zöldségekért és gyümölcsökért is. Egy esztendő alatt csaknem negyedével drágult a burgonya, a zöldségfélék, valamint a szezonális gyümölcsfajták. A miértre itt is leginkább a zord időjárás adhat magyarázatot. A hazai gazdák 30-40 százalékkal kevesebb mennyiséget takarítottak be, mint tavaly. A tejtermékek árának tisztes emelkedését mutatja, hogy a sajtfélékért több mint hat százalékkal kell többet fizetnünk. A hentesnél sem jártunk sokkal szerencsésebben. A statisztikák szerint itt öt százalékkal emelkedtek az árak, ám a takarmányok áremelkedése miatt itt is további drágulásra számíthat a vásárlóközönség. Bár lehet, a családi kassza nem érezte meg, de a KSH összehasonlító elemzése szerint csökkenés is kimutatható volt a mögöttünk hagyott tizenkét hónapban. A cukor tizenhárom, az étolaj ára több mint tizennégy százalékkal esett vissza.

Az előzetes hírek arról szólnak, a kormány számításokat végez az élelmiszerekre szabott 18 és 25 százalékos áfa mérsékléséről. A termelők és gazdálkodók már üdvözölték az elképzeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!