Hírek

2017.03.03. 20:15

Madárinfluenza: baromfi csak zárva tartható

Baromfi csak zárva tartható! - szögezi le a dr. Kovács Péter járási hivatalvezető megbízásából kiadott közleményében dr. Szlávik Ferenc osztályvezető, járási főállatorvos.

Körmendi Erzsébet

A H5N8 madárinfluenza-vírus által okozott megbetegedéssel kapcsolatos járványhelyzetre való tekintettel az országos főállatorvos határozatával szigorította a baromfitartással kapcsolatos szabályokat, illetve határozatot jelentetett meg az afrikai sertéspestis Magyarországra történő esetleges behurcolásának késedelem nélküli felderítése érdekében.

A baromfi csak zárva tartható a madárinfluenza miatt
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezek értelmében:

"Az ország területén található valamennyi állattartóra vonatkozóan előírom, hogy baromfi csak zártan tartható, vagy amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval fedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületének megegyező nagyságúnak kell lennie. A leírt feltételek visszavonásig, illetve új feltételrendszer kihirdetéséig maradnak hatályban." "A sertéstartóknak az Éltv.-ben foglalt bejelentési kötelezettségük teljesítése során az észleléstől számított 24 órán belül kell jelenteniük a szolgáltató állatorvosnak, ha sertésük elhullott vagy megbetegedett."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!