Hírek

2016.01.05. 19:26

Ma kezdődik a karácsony

Rácalmás – A Julianus naptár szerint január hatodikán, azaz a mai napon kezdődik a karácsonyi ünnepkör az ortodox családoknál.

Körmendi Erzsébet

A dél-szláv nemzetiségekhez tartozók, ortodox hívők a Julianus naptárhoz igazodva tartják idén is a karácsonyt, és hagyományaik szerint ünnepelnek. A szenteste január 6-án, azaz a mai napon van, amikor böjttel készülnek Jézus születésére: bablevest főznek, kalácsokat sütnek, amelyeknek a tésztájából készül a diós és a mákos gubarúdja is, a lakás több pontjára szalmát helyeznek, amely betlehemi jelképnek számít, tudtuk meg Mohainé Csupity Zsófiától, a rácalmási szerb közösség vezetőjétől. Valamint úgynevezett bádnyevecserre, ünnepi misére gyűlnek össze a templomban: imádkoznak, a lelkész nyírfaágacskákat szentel, közülük egyet-egyet minden család hazavihet az otthonába, valamint tüzet raknak, hogy melegséggel várják a megváltó születését.

Dalibor Milenkovity lelkész szentelte meg a bádnyák ágacskákat a tavalyi karácsonyi misén Fotó: Ady Géza

A mise ma délután két órakor kezdődik a rácalmási szerb templomban, ahol Dalibor Milenkovity lelkész várja a helybéli és a környékbeli hívőket. A dunaújvárosi szerb templomban az ortodox karácsony harmadik napján,január 9-én 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A ma délutáni egyházi készülődés után kezdődik a böjti szenteste otthon: a családok még őrzik a régi hagyományokat. Ilyen például a figurás kalács sütése, amelyet aztán különféle magvakba ágyazva helyeznek az asztalra, a közepére gyertyát tesznek és meggyújtják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!