Hírek

2013.12.17. 19:15

Luca-napi szakestély

A vas- és fémkohászok összetartozásának ékes bizonyítéka egymás hagyományőrző rendezvényein való részvétel.

Szente Tünde

Ezúttal a dunaújvárosi vaskohászok mentek vendégségbe, hogy Luca-napi szakestélyen viszonozzák a bányász-kohász egyesület budapesti szervezete Szent Borbála naphoz kapcsolódó dunaújvárosi látogatását.

December 13-án Luca-napi szakestélyre voltak hivatalosak az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztály Dunaújvárosi szervezetének képviselői. Sorban a tizenötödik Lucás szakestélyüket rendezte a Budapesti szervezet, ahol a hagyományoknak megfelelően most is lehetőség nyílt a szakmakultúra értékeinek tudatosítására, továbbadására.

Hevesi Imre, Józsa Róbert és Bocz András az OMBKE Luca-napi szakestélyén (Fotó: Szente Tünde)

Ezúttal Weiss Manfréd személye és munkássága előtt tisztelegtek a résztvevők, így erre az alkalomra szánt kupára is az 1913-as Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Részvénytársaság és az alapító képe került. Balázs Tamás, a Bányászati és Kohászati Lapok – Kohászat – felelős szerkesztője felidézte az Magyarország első világháború előtti legnagyobb hadiüzemének történetét. Amikor a két Weiss testvér Budapesten megalapította a konzerv és tölténygyárát, Csepel még falu volt, paraszti jellege csak akkor változott meg, amikor kényszerű telephelyváltoztatás miatt, felépült az első üzem a sziget északi részén. A mezőgazdasági munkások örömmel vállaltak munkát az előnyös munkafeltételeket biztosító iparban. Az ipartelep létesítésére Weissék 1893-ban kapták meg az engedélyt. Az ország legnagyobb hadiüzemévé fejlődött 1896 és 1914 között a gyár, egymás után épült meg rézkohászati, a kovács üzem és az anyagvizsgáló egység. Az igényekhez igazodva álltak rá a katonai felszerelések gyártására, a fémcső- és fémrúd telep 1907-ben, a járműgyártás 1909-től vette kezdetét. Két martin-kemencével felépült az acélmű, amely biztosította az acélt a tüzérségi lövedékek számára.

Az acélfeldolgozásra hengersorokat állítottak, létrejött a vasöntöde és kiépült a fémmű, a fémöntödéjével és fémfeldolgozó részlegével együtt. Weiss Manfréd részvénytársasággá alakította át vállalkozását, berendezkedett szerszámgépek gyártására. A Tanácsköztársaság idején államosították a részvénytársaságot.

A Luca-napi szakestélyre a dunaújvárosiak sem érkeztek üres kézzel, magukkal vitték a város tízéves évfordulójára született „Az első szocialista város” című kisfilmet, s annak folytatásaként a lelkes dunaújvárosi lokálpatrióták, élükön Lukács Jánossal, az „Így látjuk Mi” csoport tagjai által készített „A szerethető Dunaújváros” Youtube-ról is letölthető remek összeállítást.

A hitéért mártírhalált halt, a keresztények által az 5. század óta tisztelt Szent Luca példamutató és alázatos élete felemlegetése napján az OMBKE-nek Magyar Vas- és Acélipari Egyesüléssel közös székházában, az Október 6. utca 7. szám alatt egy újabb almanachnak örülhetett a kohász társadalom tagjainak színe java. A Horn János szerkesztette „Életünk a hivatásunk – Kohászat”című kötet frissen nyomott példányai hamar gazdára leltek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Balogh Béla köszöntőjével jegyzett könyv tizenhárom (!) életutat mutat be, rajtuk keresztül az iparág története áll össze. A megszólalók között Dunaferres szakemberekkel is találkozunk, dr. Sándor Péterrel és dr. Szücs Lászlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!