Hírek

2014.09.22. 18:10

Limes: nagy lehetőségek!

Dunaújváros - Ismét a római határrendszer emlékeinek turisztikai hasznosításáról tanácskoztak a múzeumban.

Pekarek János

Hogyan lehet mindezt aprópénzre váltani? - tette fel az alighanem nagyon sok embert foglalkoztató kérdést az Intercisa Múzeum előadótermében hétfőn délelőtt rendezett tanácskozáson dr. Balogh Tamás, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja.

Arról volt szó ugyanis, hogy hamarosan a Világörökség részévé nyilváníthatja az UNESCO, az ENSZ kulturális szervezete a római kori határvédelmi rendszert, a limest.

Ez teljes hosszában több mint 5500 kilométer hosszú, és az északi Jeges-tengertől a Fekete-tengerig, sőt, tovább: a Vörös-tengerig, és Észak-Afrikán át az Atlanti óceánig vette körbe a Római Birodalmat. Ezen őr-és falrendszer három szakasza máris világörökség: a britanniai Hadrianus- és Antonius-fal, illetve a felső-germán falszakasz.

A brit tapasztalatok szerint, folytatta dr. Balogh, az Országos Limes Kulturális Turisztikai Fejlesztési Koncepció kidolgozója, a világörökséggé nyilvánítás óriási forgalomnövekedést okoz.

Ezt kellene jól kihasználni a Szlovákiával közösen kialakított Ripa Pannonica in Hungary limesnél is: ez 417 kilométeren át vezet Magyarországon, épp a Duna folyását követve. Hatvannyolc települést érint, itt százhuszonnégy római található. A limes melletti, jól megközelíthető sávban egyébként (Budapestet is beleértve) 622 településen mintegy ötmillió ember él és dolgozik.

Buza Andrea régész (elöl) az Intercisa Múzeum római kőtárában idegenvezetésen

A lényeg, hangsúlyozta a koncepció kidolgozója, hogy a világörökséggé nyilvánítás senkit ne érjen váratlanul. Mint történt ez Pannonhalmánál, ahová évente 220 ezer turista szeretett volna ellátogatni, de csak 70 ezer embert tudtak fogadni évekig...

Ne csak római emlékeket mutassunk be az érdeklődőknek, hanem mindent, amink van! mondta a szervező, hangsúlyozva a szolgáltatásokat úgy kell megjeleníteni, hogy azok egy hálózatban legyenek elérhetők. A turistáknak érezniük kell, hogy kézről kézre adják őket, s muszáj látniuk, hogy folyton megújuló látnivalók, interaktív kiállítások fogadják a látogatókat.

Az üzleti modellt úgy vázolta fel, hogy az érintett települések vállalkozói a Magyar Limes Szövetség tulajdonában felállítanának egy nonprofit kft-t, amely támogatná a szolgáltatások piacra vitelét. Közös internetes honlapon kínálnák az összes szolgáltatást, és ügyelnének a hálózat együttműködésére. A kft. nem napi feladatokat intézne, hanem szolgáltatási csomagokat szervezne és ajánlana ki külföldre. A fejlesztésekhez pedig uniós forrásokat lehet igénybevenni már ma is: a TOP (Területi Operatív Programok) és a GINOP (Gazdaság és Innováció Operatív Programok) címszavánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!