Hírek

2017.07.17. 18:55

Lezuhant sárkányrepülő: a levegőt tisztelni kell!

Két ember meghalt vasárnap este a Fehérvár melletti sportrepülőtérnél, amikor lezuhant egy sárkányrepülő.

Pekarek János

Halálos kimenetelű légiközlekedési baleset történt július 16-án, vasárnap este hét óra körül Székesfehérvár külterületén, a börgöndi sportrepülőtér körzetében, írta közleményében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendelkezésre álló adatok alapján egy kétszemélyes, motoros sárkányrepülőgép eddig ismeretlen okokból szántóföldre zuhant.

A baleset következtében a járműben tartózkodó két személy olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét veszítette. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság légi közlekedés veszélyeztetése bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A katasztrófavédelem részéről a székesfehérvári hivatásos tűzoltók indultak a helyszínre segíteni. Bár hamar megtalálták a lezuhant gépet egy tarlón, a két szerencsétlenül járt emberen már nem lehetett segíteni. A tűzoltók a helyszíni szemle után a holttestek kiemelését végezték el. Információink szerint az egyik halott egy tizenhét éves lány volt.

A motoros sárkányrepülő balesetének oka(i)ról eddig még semmit sem tudni bizonyosan. A két ember halálával járó ügyben akár hetekig, de talán hónapokig eltarthat a hatósági vizsgálat.

A lezuhant motoros sárkányrepülő roncsai a Székesfehérvár melletti Börgöndnél

Mivel Dunaújváros mellett is működik egy sportrepülőtér Baracs és Kisapostag határában, közvetlenül érintettnek érezzük magunkat a tragédiában. Annál is inkább, mivel három éve itt is lezuhant egy ultrakönnyű kisrepülőgép, akkor is két ember szenvedett halálos sérüléseket a balesetben.

Loskai László, a baracs-kisapostagi repülőtér korábbi parancsnoka, maga is sportrepülő, aki vitorlázó és kismotoros gépek mellett repült már motoros sárkányrepülőkkel is, lapunk kérdésére azt válaszolta: egyelőre nem lehet tudni, mi okozhatta a balesetet.

- Minden eset egyedi - mondta a repülő. - Általánosságban, a konkrétumok ismerete nélkül csak annyit mondhatunk, hogy az emberi tényező többnyire mindig fontos szerepet játszik a légibalesetek bekövetkezésében. Emberek vagyunk, hibázhatunk, hibázunk is, csakhogy a repülés nem bocsátja meg a hibákat. A hiba mértékéig mindig bekövetkezik egy repülőesemény, és ezekben az esetekben az ember mindig sokkal súlyosabb sérüléseket szenved, mint hasonló mértékű hibánál egy autóbalesetben szenvedne. Elvégre nem madarak vagyunk: a levegő nem a mi közegünk!

- Huszonegynéhány éves tapasztalattal csak azt mondhatom, hogy a repülés rendkívüli tiszteletet követel a művelőitől! Aki nem tiszteli eléggé a levegőt, rendszerint rosszul jár.

- Néha műszaki problémák okozzák a tragédiát: ezeket azonban viszonylag könnyű kiküszöbölni: szakértelem és precizitás kell hozzá. Gyakoribb az emberi hiba...

Rendőrök, tűzoltók, repülők a tragédia helyszínén

Információink szerint a balesetben elhunytak egyike egy tizenhét éves lány, székesfehérvári gimnáziumi tanuló. Mellette egy tapasztalt pilóta, az Albatrosz Repülő Egyesület tagja ült, ő vezette a gépet. (A székesfehérvári repülőknek szomorú napjaik vannak: a múlt héten az Alföldön halt meg sportbalesetben egy fehérvári származású vitorlázórepülő nő is.)

A fiatal lányról iskolájánál, társáról a reptéren emlékeztek meg ismerőik hétfőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!