Hírek

2016.10.13. 10:04

Letört keresztek, ledöntött síremlékek - Vandál temetőrongálás Dunaújvárosban (frissítve)

Dunaújváros - Már a hír érkezése is hátborzongató volt, amikor érkezett az értesítés, sírokat gyaláztak meg a kistemetőben. A látványt viszont nehéz lesz feledni.

Balla Tibor

Gyors telefon, felhívom Palkovics Katalint, a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. ügyvezetőjét, mi igaz a hírből? Találkozzunk a helyszínen!

Út közben próbálom rendezni a gondolataimat, láttam már hasonlót sokszor a híradásokban, mindig döbbenettel töltött el. Biztosan megint ittas fiatalok mutatták meg egymásnak éjszaka, hogy ki a legény a gáton, gondolom magamban, megint látok majd néhány ledöntött sírkövet. Próbálom összerakni a fejemben, mi viheti rá ilyenre az embert, az okokat keresem. Régi, valójában bezárt temetőről van szó, bár fizikailag nincs elkerítve. Az igazság az, hogy nagyon is nagy a forgalom a temetőben, aki a közeli nagyáruházban vásárol, az gyalogosan itt rövidíti le az utat a város felé, no meg a hajléktalanok is régóta használják már pihenőhelyként, A nagy jövés-menéstől összegyűlik a szemét szerteszét. Minden évben társadalmi összefogással tisztítják meg. Most is ezt tervezik...

Megérkezik az üzemeltető cég vezetője, Palkovics Katalin, és körbevezet. Sokáig nem találok szavakat, a látvány döbbenetes. Fa és fém fejfák kirugdosva a helyükről, egy kőkeresztet, miután kifordították a helyéből ráfektették a sírra a kápolna mellett. Közben Katalin meséli, mindig akad valami gond itt, mert igazából a helynek nincs gazdája. Tudomása szerint a terület az önkormányzaté, őket, mint a nagytemető üzemeltetőit megbízták az üzemeltetéssel, ami valójában abból áll, hogy lenyírják a füvet, és összeszedik a szemetet, ami az átmenő forgalom miatt időről időre összegyűlik. Itt már régóta nem temetnek.

Fotó: Ady Géza

Nagyon sok az olyan régi, száz évnél is idősebb sír, ahová már a hozzátartozók ki sem járnak. Persze akadnak még gondozott sírok is, Katalin ükszülei is itt nyugszanak. Szerencsére azok a sírok kimaradtak a vandál rombolásból - mondja. A megoldás véleménye szerint a bekerítés lenne. Akkor talán kevesebb hasonló eset történne.

Beljebb indulunk, és a döbbenetem csak egyre nő. Majd egy egész parcella tárul a szemem elé, ahol alig akad sír, a mi épen maradt. Következetesen minden egyes sírkövet, fejfát ledöntöttek a helyéről. Volt, amelyik kisebb sérülésekkel úszta meg a zuhanást, de akad bőven, amely darabjaira hullott szét. Újra próbálok okot találni, mi visz rá az embert egy ilyen barbár dologra? Itt nem egyszerű, buta, gyerekes virtusról van szó, 39 (!), azaz harminckilenc síremléket gyaláztak meg. Nem kevés időbe telhetett végigjárni és egyesével ledöntögetni a köveket. Ráadásul akad gránit, mészkő, márvány is, ami rettentően nagy súlyú. Nem kis erőfeszítés lehetett elmozdítani őket a helyükről.

Amerre járunk, mindenhol a dúlás szégyenletes nyomai. Összetörve, egy kupacba hordva a kisebb műkő virágtartó vázák, mécses tartók. Az egyik sír négy sarkáról letörték a nagyobb vázákat, és lefordítva a sír tetejére rakták. Körbe, mintha csak leültek volna rájuk kicsit beszélgetni. Néhol, „csak" a keresztet törték le a síremlékről. Néhol a sírok közt vezető úton nem is lehet elmenni, mert végig kidöntött síremlékek fekszenek rajta.

Palkovics Katalin természetesen feljelentést tett a rendőrségen, akik délutántól késő estig helyszíneltek a temetőben. Kérdésünkre Sipos Mónika r. ftőrm., a FMRFK szóvivője a következőket válaszolta: „A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövető a közelmúltban harminckilenc síremléket rongált meg a Dunaújváros, Aranyvölgyi úton található temetőben. A nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg bővebb felvilágosítást adni nem áll módunkban."

Közeleg a halottakra való emlékezés ünnepe.

Olvasóink véleménye:

Gáspár-Nagy Márta- Kritikán aluli cselekménynek tartom a sírgyalázást, de az is az igazsághoz tartozik, hogy annak ellenére történnek ilyen bűnügyek, hogy elvileg őrzött területről beszélünk. Rendkívül felháborodott lennék, ha az én szerettem sírhelyével történne ilyen. Fotó: Zsedrovits Enikő


.Vigh Györgyné- Nagyon szomorú és egyben mérges lennék, ha az én szeretteim síremlékét tennék tönkre. Ez egyszerűen kegyeletsértés. Már azt is felháborítónak tartom, ha eltűnik a frissen elhelyezett virág, koszorú a sírhelyről. Pedig sajnos ezt már többször is tapasztaltam. Fotó: Zsedrovits Enikő

 

Dani Andrásné- Mélységesen elítélem a rongálás minden megnyilvánulását, de ha ez temetői sírokat érint, különösen felháborítónak tartom. Kik csinálhatják? Nem tudom. Talán unatkozó tinédzserek, akik egymást heccelve kivagyiságból próbálnak egymás előtt felvágni ezzel. Fotó: Zsedrovits Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!