Hírek

2017.06.12. 18:50

Bármikor hozzáférhető életmentő defibrillátor készüléket telepítettek Dunaújvárosba

DUNAÚJVÁROS - Kezd egyfajta összefogás körvonalazódni a városban az életmentési vonalon. Az újraélesztési rekorddal is biztonságosabb lett a város, ám most egy új defibrillátor is hadrendbe állt, amely éjjel-nappal hozzáférhető.

Balla Tibor

Ez utóbbi még inkább elismerésre méltóbbá teszi az önzetlen kezdeményezést. Ugyanis Kuhinka Attila, az OMV benzinkút üzemeltetője már korábban is vásárolt gyermek életmentő készüléket a kórháznak, most gondolt egyet, és vásárolt egy defibrillátort az Aranyvölgyi úti töltőállomásra. Nem is akármilyet! Olyat, ami magyarul beszél, és akár egy laikus is képes lehet megmenteni egy bajba jutott ember életét. Mivel a benzinkúton éjjel nappal tartózkodik személyzet, ráadásul nem is egy fő, így a nap huszonnégy órájában hozzáférhetővé válik mindenki számára, aki bajba kerül. A készüléket laikusok számára tervezték, tehát bárki el tudja kezdeni vele az életmentést. Elindítása után magyar nyelven, érthetően elmondja a teendőket, kezdve azzal, hogy mentőt kell hívni, egészen addig, hogyan kell kisütni az újraélesztéshez.

 

Tóth Imre, Józan Lajos Zoltán, Gál Norbert és a töltőállomás vezetője, Kuhinkó Attila a készülékkel Fotó: Zsedrovits Enikő

Gál Norbert, az Országos Mentőszolgálat munkatársa nem csak mondja, vallja, hogy a készülék mellett rendkívül fontos az emberi tényező, hanem tesz is érte. Társával, Józan Lajos Zoltánnal közösen vállalták, hogy felkészítik a töltőállomás személyzetét az életmentésre. Legnagyobb meglepetésükre a mintegy húszfőnyi személyzet minden tagja lelkesen vállalta a részvételt az oktatásokon, amelynek a végén majd egy látványosabb vizsgát is tesznek, szimulálva egy valós élethelyzetet.

Tóth Imre, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Társadalmi Felelősségvállalási Bizottságának elnöke is különösen fontosnak tartja, hogy egy ilyen központi helyen vált elérhetővé az életmentő készülék, hiszen az általuk vásároltakat is igyekeztek olyan helyeken (Városháza, Dunaújvárosi Egyetem) elhelyezni, ahol naponta rengeteg ember megfordul, így nagyobb az esélye, hogy szükség lehet rá. Véleménye szerint - és ebben minden érintett egyetértett - egy kézben kellene összefogni az ezzel kapcsolatos dolgokat, hiszen mit sem ér egy defibrilláló készülék, ha az emberek nem tudják, hogy ott van. Jelen állás szerint nincs ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettsége annak, aki telepít egyet. Talán összefuthatnának a szálak az Országos Mentőszolgálat, vagy a Magyar Vöröskereszt közreműködésével. Tóth Imre külön köszönetét fejezte ki Kuhinka Attilának, hiszen nagyon kevesen vannak olyanok, mint ők, akik anyagi áldozatot is vállalnak közügyekért. Márpedig egy ilyen készülék ára megközelíti a félmillió forintot.

Nálunk szerencsés a helyzet, hiszen a két önzetlen mentő dolgozónak köszönhetően megvan az összekötő kapocs, ha szükség van rá, a benzinkút dolgozói is vállalták, hogy baj esetén egy ember mindig el fog menni segíteni, legyen nappal, vagy éjszaka. A mentők erről tudni fognak, és szükség esetén élnek is a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!