Hírek

2015.10.23. 18:08

Vajon ma vannak-e olyanok, akik életüket, vérüket adnák a hazáért?

Kisapostag/Baracs - A vidéki településeken is megemlékeztek pénteken az 56-os forradalomról és szabadságharcról, Kisapostagon kopjafát is avattak.

Gallai Péter

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere beszédében kiemelte: Bízom benne évről-évre egyre többen fogunk összejönni ezen a napon, s nem azért mert ezt bárki is kötelezővé teszi, hiszen a törvény erejével ezt nem lehet elrendelni. Nemzeti ünnep csak az lehet, amit a nemzet a szívébe fogad, az emberek átszellemülnek, s gyermekeink is tudják mit köszönhet az ország azoknak a napoknak.

A település vezetője hangsúlyozta, hogy 1956 történései a jövőnek szóltak, a pesti srácok értünk és Magyarország jövőjéért harcoltak. Ezek a hősök nem azt várják, hogy kívülről ismerjük az eseményeket, nem is azt, hogy névszerint ismerjük őket. - Egyet azonban joggal: azt, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez és továbbvigyük azt a hitet, egységet, amellyel a magyar népért, a szabadságért áldozták életüket. Megmutatták a világnak, hogy a szív, az összetartozás és a haza mire képes. Nem kérkedtek, nem akartak mást, csak egy független szabad hazát, amire végül 1989. október 23-ig kellett várni.

Stermeczki András evangélikus lelkész felidézte, ma, amikor főt hajtunk a mártírok előtt, összeszorul az ember szíve: Vannak ma közöttünk olyanok, akik akár az életüket, a vérüket is ontanák a szabadságért, az országért? Olyan eszméért, ami ott és azonnal nem fogható kézbe. A mai ember csak a mának él, de van egy teremtett nemzetünk, hazánk. Ezért, egymásért, gyermekeink, unokáink jövőjéért felelősek vagyunk mondta, majd megáldotta és Nagy Attilával, valamint Molnár János fafaragó művésszel felavatta az általa készített kopjafát.

Baracson a helyi események ismertetésével kezdődött tegnap az 56-os forradalomra emlékezés. Várai Róbert polgármester ünnepi beszédében kiemelte: a beszolgáltatások, a szegénység okozta elkeseredettség tiltakozásul és szolidaritásból Baracson 1956. október 24-én nagy felvonulást váltott ki az elégedetlen tömegekből. Bár közvetlen harcok nem alakultak ki, az akkori események mégis érzékenyen érintették a község lakóit. A történelmi mozzanatok felidézése után Bibó István gondolatait idézte: Nem igaz, hogy a cél szentesíti az eszközt . Hiába valók a kiváló elgondolások, ha erőszakosan, szentesített eszközökkel akarnak bizonyos pártok haladni céljaik felé vont párhuzamot Bibó megállapításai és a mai politikai helyzet között Várai.

Az ünnepség végén a helyi önkormányzat és a település civil szervezetei megkoszorúzták Farkas István őrszolgálatos katona sírját, aki 56-ban a székesfehérvári laktanya megtámadásakor esett el, és halt hősi halált.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!