Hírek

2015.04.14. 15:08

A penteleiek követelik régi postájuk visszaállítását az eredeti helyén!

Dunaújváros - A jelenlévő közgyűlési képviselőkön kívül senkit nem kíméltek a penteleiek a hétfői fórumon. Postát akarnak!

Pekarek János

Bár majdnem teljes egészében tele volt a Pentele Klubház hétfőn délután fél négykor (talán négy-öt szék maradt üresen!), amikor a helyi, Petőfi utcai posta bezárásával kapcsolatos lakossági fórum kezdődött, a szervezők (a Pentelei Nyugdíjas Klub és a Pentelei Baráti Kör) mégis elégedetlenek voltak: még több embert vártak...

Holott a jelenlévők felszólalásai is éppen eléggé paprikásak voltak! Mint megírtuk: március 2-án bezárta 1896 óta (!) ugyanazon a helyen működő hivatalát a Magyar Posta Zrt, arra hivatkozva, hogy nagyon kicsi az ügyfélforgalom, és a penteleiek a posta szerint tíz percen belül elérhetik valamelyik másik postát a városban. A Petőfi utcai mellett a Barátság városrészi és a Vörösmarty utcai kispostákat is bezárták, ugyanezen okokból.

Más városrészek lakói sem örültek ennek, sőt, tiltakoztak is (beszámoltunk a főposta előtti márciusi tüntetésről), ám a penteleiek temperamentuma mindenkiét felülmúlta!

Nem csoda: 119 év alatt volt idejük hozzászokni postájukhoz. Ami a tízperces utat illeti, már ez az állítás is kiverte náluk a biztosítékot. Az út ugyanis, mondta el több felszólaló magából kikelve, akkortól tíz perc, ha már fenn ül az ember a buszon, de az is biztos, hogy a túlzsúfolt főpostán nem lehet úgy elintézni az ügyeket, hogy a következő busszal már vissza is menjen az ember Pentelére.

Ráadásul ezen a főpostán (a dunaújvárosi 1. számú postahivatalban) nem lehet leülni, idős, bottal, mankóval járó embereknek kell hosszan ácsorogniuk a sorban, míg a régi postájukon a kihelyezett asztalnál ülve is elintézhették ügyeiket.

A penteleiken kívül a pálhalmaiak is nehezteltek a kisposta bezárása miatt: ők már átélték egyszer, hogy kihelyezett postájukat bezárták. Most a helyette kínált másikat is elveszítették.

A hétfői pentelei fórum résztvevői levelet is fogalmaztak az illetékeseknek.: balról Pálinkás Bertalan, Szabó Zsolt és Pintér Tamás az összejövetelen (nagy kép). Alsó képünkön az egyik hozzászóló, Szabó Teréz, és a közönség egy része (Fotó: Ady Géza)

Külön felháborodást szült, hogy bár az önkormányzat azt ígéri, hogy a három bezárt postából kettőt talán sikerül visszaállítani azonban hírek szerint az új pentelei postahivatal nem a régi helyen nyílna, hanem a Magyar úton, egy kocsma melletti, ma üres helyiségben. A hétfői fórum felszólalói kivétel nélkül elutasították ezt a megoldást, mondván: nagy forgalmú utakon kellene átkelniük a postára igyekvő időseknek, akik a kocsma közelségében sem bíznak. Legyen a posta ott, ahol volt több mint száz évig, érveltek. Hozzátéve, hogy a posta bezárása máris érezteti forgalomcsökkentő hatását a vele szomszédos gyógyszertárban is: mivel a penteleieknek kényszerűségből be kell utazniuk ügyet intézni a városba, akkor már ott vásárolják meg gyógyszereiket is. Kérdés: a posta miatt a gyógyszertárukat is el fogják veszíteni a penteleiek?!

A fórum résztvevői még mindig neheztelnek a postára, önkormányzatra, amiért anélkül vették el a postájukat, hogy akár csak megkérdezték volna őket. Levelet fogalmaztak, amit elküldenek a város és a Magyar Posta Zrt. vezetőinek, követelve régi postájuk visszaállítását, az eredeti, megszokott helyén!

A fórumon Szabó Zsolt (PM) és Pintér Tamás (Jobbik) képviselő volt jelen. A szervezők hívták a körzeti képviselőket, keresték az alpolgármestereket, a polgármestert. (Csak Gombos István jelezte, hogy fogadóórája miatt nem tud ott lenni.) Nem fogjuk megválasztani őket! - kiabálta a közönség.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!