Hírek

2010.08.06. 02:29

Legyen meg a mozgás öröme!

Mindenkinek megvan a kedves vagy kevésbé kellemes emléke abból az időből, amikor a testnevelés(torna)órán lógott a szeren. A rendszerváltás után - a sporttal együtt - háttérbe szorult e tantárgy fontossága, ezért csenevész nemzetté lettünk. Most újra előtérbe került e téma, mind töbet hallani a mindennapos testnevelés szükségességéről.

Fejér Megyei Hírlap

Úgy értesültem, hogy még mindig vannak iskolák, ahol napi öt órai tanítás folyik, ahol hetenként két tornaóra van, ahol tehát három napra előre kell a gyermekeknek magukat kimozogniuk. Hát tudnak az urak három napra előre enni vagy aludni? Ez, ami itt folyik, az ellenkezik nemcsak a fiziológia és orvostudomány, de ellenkezik az emberi józan ész legelemibb követelményeivel.

Tudott valamit. Szavai ma is aktuálisak, sőt... A gyerekek, a jövő nemzedék tagjai zaklatottak, idegesek, fizikailag gyengécskék. Az elmúlt hónapokban deklarálták a sport, a test nevelésének fontosságát, és tenni is akarnak ezért az erre illetékesek. Kérdés: adottak a változás tárgyi, személyi feltételei?

Pokrovenszky László, a Tóvárosi testnevelés tagozatos általános iskola igazgatója gyakorló testnevelő volt. Nagyon jól ismeri tehát a testnevelés fontosságát és szükségességét: - Iskolánkban minden évfolyamban négy osztály van, ebből kettő testnevelés tagozatos - mondja az egykori igazgató. -Az alsósoknak heti hat, a felsősöknek négy testnevelés órájuk van. A felsősök a délelőtti óráik mellett délutánonként edzésre járnak, versenyeznek, a városi szakosztályokban sportoló gyerekek nagy része nálunk tanul. Az ötödik és hatodik évfolyamok testnevelés tagozatos tanulói valamennyien igazolt versenyzők, így leterhelésük megfelelő. A hetedikesek és nyolcadikosok egy része abbahagyja a versenyzést, vagy más sportágat keres, mert az elsőben kevésbé volt sikeres, de vannak későn érők is, akik nagyobb korukra lesznek valamelyik sportágban jók - mondta a szakember.

Kell, lehet megfertőzni a gyereket mozgással? És mennyien lesznek felnőttkorukban örökmozgók ?

- A felnőtt lakosság sportolását a szakosztályokban végzett munkával mérik, ez kettő és öt százalék között mozog. Ehhez hozzátehetünk ugyanennyit a nem igazoltan mozgók, futók, kocogók, kerékpározók közül. Ez jó esetben mintegy tíz százalék. Kevés. Az alsó tagozatosok mozgásigénye nagy, így könnyen megfertőzhetők a sporttal. De a gyermeki lendület később alábbhagy. Ugye ismerős a csokival a kezében a számítógép előtt idejét múlató gyerek képe? Sok olyan hatás éri őket, amelynek nehezen tudnak ellenállni. Tudomásul kell venni: a régi, klasszikus szabadidős tevékenység változott, a mai gyerekek más módon szocializálódnak.

A következő időszak fontos feladata e változások okainak feltárása, a lehetőségek a kidolgozása. Szerencsére az elmúlt években egyre több ember kocog, úszik, a kispályás bajnokságokban is mind többen tömegsportolnak. A nagyobb városok önkormányzatai is sokat tesznek a változás érdekében.

A megyeszékhelyen 8-10 éve működik a nyitott tornaterem akció, az iskolai sportpálya mindenkié, a Bregyóköz jól működik. Dunaújvárosban már tömegeket vonz a az önkormányzat sportirodájának tavasztól őszig tartó ötpróbája, amely az országosan is egyedülálló bringatúrából nőtte ki magát.

Jó, hogy megvan a szándék a test mindennapi nevelésére. De adottak-e a feltételek?

- Régen megvolt az órák szakmai felügyelete, ellenőrizték, mérték a teljesítményt. Ez megszűnt, a könnyebb utat választották, a testnevelésben a játékosságra terelődött a hangsúly. A mindennapos testnevelés tárgyi feltételei nincsenek meg. A törvényekben benne van, hogy lehetőleg biztosítani kell a mindennapi testedzés feltételeit. De ez nem kötelező, lehetőség! Látszatmegoldás. Az iskolák, a tornatermek kevesebb osztályra épültek. A telítettség és leterheltség mellett mi is heti három testnevelés órát tudunk garantálni úgy, hogy a teremben egyszerre több osztály van, mások pedig szabad téren. A törvények meghatározzák az órakereteket, amelyeket be kell tartani. Ha a testnevelésen változtatni kívánunk, törvényben kell előírni az óraszámokat, a feltélekkel együtt. Ami a személyi részt illeti: az alsó tagozatos tanítók teszik ugyan a dolgukat, képezik magukat, de a testnevelő hatékonyabb. Karinthy idejének izompacsirta tanárai hajdan tornásztak, tekintélyük volt. Ma még inkább szükség lenne a régi idők nagy tudású tornatanáraira - teszi hozzá Pokrovenszky László.Karinthy izompacsirta tornatanáraira, szigorukra ma is nagy szükség lenne

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!