Hírek

2009.05.23. 02:28

Legyen békés, nyugodt iskola!

Dunaújváros - Rideg István született pedagógus. Sinatelepen kezdte a tanári pályát 1977-ben. A katedrát vezetésre cserélte: elnyerte a Petőfi iskola igazgatói állását.

Körmendi Erzsébet

Rideg István nem először döntött úgy, hogy felhagy a tanárkodással. Az első kitérőjekor viszont átmenetileg elhagyta a pályát, Tengizben vállalt munkát, tizenöt hónapon keresztül roncsolásmentesanyag-vizsgáló (vagyis röntgenes) volt. A mostani váltása örömteli, hiszen a Petőfi iskolát vezetheti ősztől, ahol most igazgatóhelyettesként dolgozik.

- Önnek nem lesz újdonság az igazgatói állás...

- Irányítottam már intézményt, a perkátai általános iskola igazgatója voltam - mondja Rideg István. - A rendszerváltás időszakában nyertem el az állást, nagyon képlékeny időszak volt. A megbízatásom lejártakor alakult meg az ÁMK a faluban, annak vezetését már nem pályáztam meg, hanem visszajöttem a Gárdonyiba, ahol korábban is dolgoztam.

- A Gárdonyi igazgatói állását is megpályázta évekkel ezelőtt...

- Úgyszólván politikai döntés született akkor, de nem kívánok politikával, legfeljebb szakmapolitikával foglalkozni. Nem titok, elhangzott akkor, a Gárdonyit be akarták zárni két éven belül, és olyan embert kerestek, aki azt végre tudja hajtani. Én alkalmatlan voltam erre. Ugyanakkor tudom, valaminek történnie kell. Az önkormányzat oktatási bizottságának külső szakértő tagja vagyok évek óta, és tapasztalom, hogy az elmúlt három évben több mint háromszázzal csökkent az általános iskolás tanulók száma, vannak intézmények, amelyek ötven százalék körüli kihasználtsággal működnek. A Petőfiről elmondhatom: közel kilencven százalékos a kihasználtsága.

- Nem kis büszkeség érződik a hangjában, amikor az intézményéről beszél. Igazgatóként milyen terveket dédelget, hogy a mostaninál is népszerűbb legyen a Petőfi?

- Továbbra is mindent megteszek a város oktatásügyéért, azon belül is a Petőfiért. Büszke vagyok, hogy tanulóink dobogós helyeken végeznek a tanulmányi versenyeken, s arra is, hogy iskolánk elsőként indította el annak idején az angol emelt szintű oktatást, s tanítványaink szép számmal alap szintű nyelvvizsgát tesznek nyolcadikban. Ez a város egyetlen olyan általános iskolája, ahol második idegen nyelvet is lehet tanulni, mégpedig órarendi szinten. Nyugodt iskolát szeretnék, ahova továbbra is több mint ötszáz gyerek jár örömmel. Ebben számítok a kollégákra és a szülők támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!