Hírek

2016.10.10. 18:55

Leégett egy ház. Véletlen?

Perkáta - Leégett egy lakott épület Perkátán péntekről szombatra virradóra. Gondoltuk, talán segíthetünk. Hát...

Pekarek János

Az esti órákban érkezett a tűzjelzés Perkátáról, október 7-én, hogy a Zöldfa utcában egy lakóház ég. A dunaújvárosi tűzoltó laktanyából három járművel indultak el a szerek a riasztás után.

A perkátai dűlőben álló, amúgy sem túl jó állapotban lévő épület. Tévedhetünk, de úgy látjuk: itt már mi sem tudunk segíteni Fotó: Ady Géza

A negyven négyzetméteres, régi építésű épület már teljes terjedelmében égett, amikor a tűzoltók a helyszínre értek. A beavatkozást két vízsugárral kezdték meg, az ingatlan használója ki tudott menekülni belőle, azonban ennek ellenére könnyű sérüléseket szenvedett.

Az épület a tűz következtében lakhatatlanná vált, az omlásveszély miatt a tűzoltók kordonszalaggal körbekerítették a veszélyeztetett területet, és tájékoztatták a település önkormányzatának helyszínen lévő képviselőjét.

Ez volt az a hír, ami már lapunkban is megjelent, kevéssel a szerencsétlen tűzeset után. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a hír vétele után felkerekedtünk, hogy megnézzük, mi is történt, kikkel, hogyan, és (ami a legfontosabb): lehet-e segíteni valamit?

Zavarban vagyunk.

Megtekintettük a részben leégett épületet. Próbálunk finoman fogalmazni. Úgy láttuk, hogy a tűz nem tett benne túl sok kárt.

Már annál többet nem, mint amennyit az eltelt évek s a korábbi és a legutóbbi lakók tettek benne.

A tűzoltók által körbekerített épület ablakán kívülről betekintve láttuk a berendezés romjait. A berendezés: egy ágy elhamvadt maradványa, valamint egy lavór, egy fazék, és néhány borosüveg.

Megkérdeztük a szomszédokat (akiknek kívánták nevüket és arcukat adni az általuk elmondottakhoz), így megtudtuk, hogy a ház ugyan egy vállalkozás tulajdonában van, ám lakója (akit nevezzünk J-nek), e vállalkozással semmilyen kapcsolatban nincsen. Viszont régóta kezelhetetlen, sokat ivó, ismerői által haszontalannak nevezett ember.

Sérülését ellátták a kórházban, s most, úgy hallottuk, újra a faluban él, alkalmi munkákból. Vannak rokonai: ők nem tartják vele a kapcsolatot. Lehet: okkal.

Tévedhetünk, de úgy hisszük: most már mi sem tudunk segíteni.

 

Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy kezdenek fűteni, hogy elmulasztják a fűtőeszközük éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek. A tűzoltókat csak az elmúlt héten huszonegyszer riasztották kéménytűzhöz.

Így szól a megyei katasztrófavédelem egyik tájékoztató írása a kéménytüzekkel kapcsolatban.

A legkevesebb, amit mondhatunk, hogy vegyék ezt (is) figyelembe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!