Hírek

2017.09.06. 23:25

Lakossági fórumot tartanak Mezőfalván a település arculatáról

MEZŐFALVA A múlt héten rendkívüli testületi ülés keretében olyan jelentős téma tárult a képviselők elé, mint Mezőfalva jövőbeni települési kinézete, arculata.

Horváth László

A településkép-védelméről szóló 2016-os törvény célja, a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti kultúrájukat, és fejlesszék azt. A múlt heti, szerdai fajsúlyos napirendi pontban nem kisebb feladat állt a mezőfalvi képviselők előtt, mint véleményezni a szakemberek által készített és a testület elé benyújtott munkaanyagot.

Minden település jellegét, arculatát meghatározza, hogy az alapítás óta milyen épített és kulturális környezet alakult ki. Az értékek és az egységes kinézet megóvása teszi szükségessé a törvényi szabályozást. Az építési és szabályozási előírások a közintézmények esetében könnyebben érvényesíthetőek - hangzott el a múlt heti mezőfalvi testületi ülésen. A magáningatlanoknál viszont sokkal bonyolultabb a célok elérése. Itt legfeljebb ajánlásokat tehetnek a tulajdonosoknak. Akarata ellenére senkinek nem veszik védelem alá az ingatlanát - hangoztatták a képviselők a téma tárgyalásánál.

Mezőfalván akad rossz és jó példa is, amikor az építkezésnél figyelembe vették a korabeli építkezési hagyományokat. Újdonság, hogy a köztéri szobrokat is védelembe vették. Az elkészülő kézikönyv nem kizárólag a szakembereknek szól. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását, szemléletformálását segítő kézikönyvként kell tekinteni rá. A tervezetet Mezőfalva internetes honlapján is közzé teszik, majd szeptember 12-én 17 órakor a polgármesteri hivatal tanácskozótermében tartandó fórumon a lakosság is megismerkedhet a részletekkel.

Czifra Attila a család idős hozzátartozójának vásárolta, és újította fel eredeti formában a József nádor utcai ingatlant. Sokan nem is tudják, milyen értékeket rejtenek a régi épületek! Fotó: HL

Az ülés után Márok Csaba polgármestert kérdeztük a témával kapcsolatban.

- A településarculati kézikönyv kialakításánál próbáltuk a jelenlegi helyzethez igazítani a település jövőbeni arculatának meghatározását. Ahol régebbi építési stílusú házak vannak, ott azokat preferáltuk, ahol pedig új, ott természetesen azokat igyekeztünk a munkaanyagba beilleszteni. A lakosságnak ez nehézséget nem jelent, inkább odafigyelést. Fontos, ők is akarják, hogy az a település, ahol élünk, az szép legyen. Nekünk is ez az érdekünk, és ezért határoztuk meg ezeket az irányokat, ami a településarculatot befolyásolják.

Mezőfalván határidőre elkészítették az anyagot, így a terveknek megfelelően halad a munka. Az érintett intézményvezetőknek és ingatlantulajdonosoknak már elküldték az értesítőket - tájékoztatta a témával kapcsolatban lapunkat Márok Csaba polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!