Hírek

2013.03.04. 17:35

Az sem jelent mindig megoldást, ha ott a kutyában a chip

Dunaújváros - Sokan vártak megoldást a szigorú állattartási rendelettől, amin szerint számítógépes azonosító chipet kell a kutyák fülébe operálni. De ez a személyi sem old meg mindent.

Pekarek János

Januártól kötelező az országban minden négyhónaposnál idősebb kutya fülébe  számítógépes azonosító chipet ültetni. A hatóságok ezzel próbálják megakadályozni, hogy a gazdáiknak terhére lévő, megunt, vagy nehezen eltartható, azonosíthatatlan ebek elárasszák az országot, szinte megoldhatatlan feladat elé állítva a köz- és állategészségügyi szerveket, valamint a jótékonysági intézményeket.A minap egy internetes közösségi oldalon olvashattuk ezen intézkedés egyik jótékony hatását. A városunkban és környékén tevékenykedő Első Magyar Állatjogi Alapítvány az azonosító chip révén néhány óra alatt sikerrel visszajuttatott gazdájához egy elveszett arany cocker spánielt.

- Ez esetben valóban könynyű dolgunk volt: az autónkban található számítógépes chipleolvasóval pillanatok alatt sikerült azonosítani a kutya gazdáját, aki már kereste is az ebet, így tehát  gyorsan és sikeresen lezajlott ez az eset - mondta érdeklődésünkre Létai Attila, az alapítvány vezető munkatársa.  Sajnos, az ilyen tiszta ügyek a ritkábbak. Az általunk talált vagy befogott kutyák nagy többségében ugyancsak van számítógépes chip, azonban olyan, hogy az azonosításra alkalmatlan. Egyszerűen semmire sem megyünk vele. Ugyanakkor az sem mindig sikeres, ha le tudjuk olvasni az adatokat, és azok alapján próbáljuk földeríteni a kóbor kutya gazdáját. A múltkor már a nyolcadik telefonhívás után sem jutottam előbbre: minden felhívott ember elismerte, hogy volt az övé a kutya, de már rég továbbadta vagy továbbajándékozta valaki másnak...

Mindemellett, mondja Létai Attila, egyre több a kóbor kutya. Mind többet dobnak ki az utak mentén autókból, dacára az azonosító jelzéseknek.A címlapunkon látható, négy és fél éves keverék kutya is kidobott jószág volt, míg Keresztúri Attiláné örökbe nem fogadta  mindkettejük nagy megkönnyebbülésére. Azóta elválaszthatatlan egymástól kutya és gazdája. Természetesen ott az eb fülében a chip. De nem akarják kidobni!

Fotók: Vohlmann György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!