Hírek

2013.05.17. 09:06

Különleges premier: Az ember tragédiája a Bartókban

Dunaújváros - Izgalmas színházi vállalkozás eredményét tekinthetik meg a Bartók színház premierjén. Tizenegy középiskola diákjai mutatják be Az ember tragédiáját - mozaikdarab.

Szabó Szabolcs

Különös bemutatóra készülnek ma este a Bartókban. Tizenegy városi és környékbeli középiskola diákjai mutatják be Madách Imre örökérvényű darabját, Az ember tragédiáját.

A középiskolások intézményenként, csoportonként sorsolás alapján döntötték el, ki, melyik színt állítja színpadra. A diákokat a pedagógusok mellett profi színészek és színházi szakemberek segítették a felkészülésben.

Az Ádámok és Évák Ünnepe című kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a színház világát a fiatalokhoz, és hogy egy maradandó színházi élményt nyújtson e mozaikokból összeálló tragédia közönségének.

- Az Ádámok és Évák Ünnepénél nemesebb, fontosabb, hasznosabb és játékosabb ügyben régóta nem vettem részt. Nagy izgalommal várom a találkozást, az együttlétet!  A reményeim szerinti lelki feltöltődésen túl, bízom abban, hogy a résztvevők is ráéreznek az ember egyik legmagasabb rendű cselekvésének, a SZÍNHÁZ csinálásának nagyszerűségére. Sok élményt, sikert, jó kedvet és örömet minden tanárnak, diáknak, nézőnek és színházi barátaimnak! -  e szavakkal üdvözölte a Bartók hívó szavára összegyűlt diákszínjátszókat az országos mozgalommá lett Ádámok és Évák ünnepe címmel futó kezdeményezés egyik fővédnöke és egyben főrendezője, Rubold Ödön. A neves színész csütörtökön is azon munkálkodott a Bartókban, hogy egybegyúrja a város és a környék középiskoláinak tragédia-darabkáit.

A csütörtöki összpróba napján kiderült, mire is jutottak Az ember tragédiája korábban kisorsolt színeivel az eddig házon belül, egy-egy szakmabelivel készülő diákok.

Az Ádámok és Évák ünnepe című diákszínjátszó-mozaik célja, hogy minden intézmény-osztály a tragédia 1-1 színét állítja színpadra, végül a megannyi egyedi és egyéni tragédia értelmezés, megközelítés és rendezői elv egy nagy közös darabban, azaz Az ember tragédiájában forr össze.

A tegnapi összpróba előtt Rubold Ödön főrendező megdicsérte a diákokat, akik  nagyon sokat és jól dolgoztak a felkészülés során.

Sőt,  egy-egy színben igazi színészi teljesítményt rögzíthettünk. A csütörtök délutáni próbákon már pontosan lehetett  látni és érezni, miért is lett országos siker  az Ádámok és Évák Ünnepe. A színház, a színpad varázsa a legjobbat hozza ki a diákokból, akik saját magukra szabták a tragédiát. Hogy melyik iskola lesz a vetélkedő nyertese az a pénteken este hat órakor kezdődő premieren eldől.

Remélhetően telt ház fogadja majd a diákokat - megérdemelnék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!