Hírek

2013.02.28. 18:23

Külföldi szakértők jártak a dunai partfalaknál

Földtani szakértők, egy uniós projekt részesei látogattak térségünkbe csütörtökön délután, hogy a löszpartok mozgását tanulmányozzák a helyszínen.

Pekarek János

Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros veszélyeztetett löszfalait látogatta meg az a szakértőkből álló, nemzetközi delegáció, amely csütörtökön kora este ért városunkba, a Táborállásra.

Míg Dunaújváros már 1964 óta küzd a partomlással, aminek elhárítására Európaszerte egyedülálló védműrendszert épített ki, addig Rácalmáson húsz éve, Kulcson két éve, a Táborálláson két és fél éve észlelték a talaj drámai megcsúszását.

Az okok szerteágazók, de általában a lösz rossz teherviselő képességével és nedvességre  érzékeny tulajdonságaival, valamint a nem eléggé körültekintő építkezésekkel kapcsolatosak. Táborálláson alapvetően a magas talajvízszint, a védművek hiánya és a szaporodó építkezések okozhatták a gondokat. Több lakóházat kiürítettek a legveszélyeztetettebb utcákban, és a helyzet felmérése után komoly beruházás kezdődött (állami pályázati támogatásból) a vízszintcsökkentés és az állékonyság javítása érdekében.

(Fotó: Vohlmann György)

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben folyik az az Európai Unió által támogatott (a DORIS kódnévvel illetett) három éves projekt, amelynek címe: Modern távérzékelési és földi módszerek alkalmazása a felszínmozgások detektálására, térképezésére, megfigyelésére és előrejelzésére. A projekt már a harmadik évében tart, szerdán a geofizikai intézetben konferencián ismertették eddigi eredményeit.

Füsi Balázs, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet tudományos munkatársa, az uniós projekt magyar részének vezetője lapunknak elmondta: az  olasz, spanyol, svájci és lengyel résztvevőknek szakmai szempontból nagyon tanulságos volt a térségünkben tett látogatás. Hazánkban  ugyan szeptemberig, a program befejezéséig nem fog kiépülni olyan magas szintű jelzőrendszer, mint az olaszoknál, de vannak eredményeink: a régi és az új módszerek kombinálásával térben és időben nagy felbontású mozgástérképeket tudunk készíteni a talajmozgásokról, amelyek 1992 és 2012 között történtek hazánkban. A rendszer további kiépítésével az időjárás-előrejelzésekhez hasonlóan tudják majd megmondani a szakemberek, hogy hol, mekkora területen és milyen valószínűséggel következhet be egy adott időszakon belül talajmozgás.

A Duna-parti, balatoni és tokaji gondok

A kisebb-nagyobb löszfalak végigkísérik a Duna szinte teljes magyarországi jobb partját. Észleltek már partfalomlást Almásfüzitő térségében, Budafoknál, Érdnél, Százhalombattánál, megyénkben Kulcson, Rácalmáson, Dunaújvárosban, és tőlünk délebbre is,  különösen Dunaszekcső környékén.

Azonban másutt, például a Balaton déli partján és a Tihanyi-félszigeten, vagy a Tokaji-hegységben is jól ismerik a problémát - aminek megoldása, sajnos, elsősorban pénzkérdés. Sokmilliárd forintért...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!