Hírek

2016.11.02. 21:45

Krízis: hideg napok jönnek a hajléktalanokra

Dunaújváros - Csak az nem kap átmeneti vagy tartós segítséget a helyi hajléktalanszállókon, aki nem kér. Ám a helyzet mégsem ennyire egyszerű. Benyitottunk.

Szabó Szabolcs

Kedveseim, jöjjenek csak ide, ezt nézzék meg, a következő színházi előadásomon ezt fogom viselni - mondja Erzsike néni, aki régi ismerősünk. Olvasóink talán még emlékeznek arra a hölgyre, aki több képes versben köszönte meg a Dunaújvárosban munkálkodó, Boldog Délután névre hallgató civil közösségnek a rászorulók felé nyújtott, menetrendszerűen érkező támogatását. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Papírgyári úti intézményében vagyunk, ahol Nagy Katalin Mária vezető vendégszeretetével járjuk végig azt az épületmonstrumot, ahol naponta közel 300 ember talál otthont, lakhatást és időleges menedéket.

- Sorsok és beszorult életek sokaságával találkozunk. Mindenben megpróbálunk segíteni. Nálunk alaphelyzet, hogy képzett gondozókkal, szakemberekkel próbálunk támaszt, új esélyt nyújtani mindenkinek. Sikerélményként éljük meg, ha valaki innen kilép az úgymond civil életbe és önállóan képes lesz megállni a lábán - foglalja össze a hely küldetését az intézményvezető.

Mosásban. Nagyon nehéz az újrakezdés, ám sokaknak nyújtanak napi segítséget a hajléktalanszállókon

- Közhelyesnek tűnhet, de felkészültünk! Külön kell választani az intézményi ellátást és az utcai szociális szolgálatot. Az intézményi keretek között mintegy 300 embernek tudunk hajlékot nyújtani, számos formában. Összesen 11 fajta szociális tevékenységet végzünk, ennek megfelelően jó kapcsolatot alakítottunk ki a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal is. A krízisszezon elkezdődött, ám az utcai szociális szolgálatunk eddig is dolgozott, így pontos képünk van arról, hogy merre és pontosan kiken is kell segítenünk ha baj van. Sikerült elérni, hogy szinte mindenkit tudunk fogadni, aki ténylegesen az utcán marad, az főként a saját döntéseként teszi ezt. Ettől függetlenül most is járjuk az utcákat, a hajléktalanok által látogatott, lakott tereket és tesszük a dolgunkat - mondta el lapunknak Pribil Sándor, az alapítvány elnöke, aki kitért arra is, hogy az utóbbi években drasztikusan csökkent a huzamosabb ideig közterületen élő hajléktalanok száma Dunaújvárosban, mindez a társszervezetek munkájának is köszönhető.

Jelenleg a városban és a város környékén 15-20 olyan hajléktalanról tudnak, akik napi szinten az utcán élnek folyamatosan és alig vagy nem látogatják a hajléktalanszállókat, rájuk kiemelten odafigyelnek majd a következő hónapokban.

Rendezett viszonyok - életkép a Papírgyári úton található hajléktalanszálló egyik közösségi teréről - mindenkire figyelnek
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Már jelenleg is közel telt házzal működünk, de természetesen felkészültünk a krízisidőszakra, így meleg teával, élelmiszerrel is tudunk szolgálni a rászorulóknak - fogalmazott lapunk megkeresésére Németh Mihályné, a Kandó Kálmán téren található Hajléktalanellátó Centrum megbízott vezetője, aki hozzátette, az utóbbi években nem volt olyan, akit elutasítottak volna. (A krízisidőszakra tekintettel két számon is elérhető az Utcai Szociális Szolgálat: 06 (25) 434-356, 06 (20) 527-0362.)

A Város Mindenkié Csoport összegzése szerint nagyon sokféle statisztika forog közszájon a hajléktalan emberek számáról Magyarországon, amelyek között nehéz eligazodni. Sokszor a hajléktalanellátó-rendszerben található férőhelyek számát veszik alapul, máshol kisebb mintákon alapuló felméréseket. Egy korábbi kutatás szerint a lakosság hét százalékának van olyan ismerőse, rokona, aki hajléktalan.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!