Hírek

2011.01.10. 02:28

KRESZ-tanfolyam otthon: válságba kerülhetnek az autósiskolák

Dunaújváros - Január 1-től az otthoni számítógép előtt is elvégezhetünk egy KRESZ-tanfolyamot. Az iskolavezetők kételkednek az egyelőre csak papíron létező rendszer eredményességében.

Szigeti Sándor

Az iskolavezető szerint további kérdések sincsenek tisztázva: valószínűleg a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján lehet majd jelentkezni az internetes elméleti tanfolyamokra, és a képzés díját az elektronikus vásárlásokhoz hasonlóan internetes átutalással lehet később kiegyenlíteni. Egy biztos, a vizsgák megmaradnak az NKH felügyelete alatt.

- A törvény egyelőre véd bennünket, mivel a KRESZ-t továbbra is kizárólag alap- és középfokú állami oktatási intézményben vagy tanfolyamon lehet csak elsajátítani - mondja Matkó Jenő, a No1-es autósiskola vezetője, aki szerint az E-learning bevezetésével az ország autósiskoláinak jelentős része komoly működési válságba kerülhet. Az oktató azonban hozzátette: haladni kell a korral.

- Sok olyan része van a tananyagnak, így a közlekedési alapfogalmak vagy a táblák elsajátítása, amelyeket egy számítógép előtt ülve is könnyedén megtanulhat egy jogosítványra áhítozó diák. Ám a valós közlekedési helyzeteket felvonultató fejezeteket mindenképpen egy tapasztalt, pedagógusi vénával is rendelkező oktatótól érdemes megtanulnia a tanulóknak. A beiskolázottak zöme éppen abba a 18 és 22 éves korosztályba esik, akiknél számít az, hogy mit és hogyan magyaráznak neki - mondja az iskolavezető, aki kiemeli: - Ha a tanfolyam teljes anyaga elektronikus formában elvégezhető lesz, az oktatóknak az igencsak költséges gyakorlati órák alatt kell majd befoltozniuk a tanulók hiányos KRESZ-ismereteit.

B-s jogsival egy 125-öst

A Totalcar tévéműsor két tesztfenegyereke azt szeretné, ha az eddigi 50-es határ helyett 125 köbcentiméteres motorkerékpárokat is lehetne vezetni, B kategóriájú vezetői engedéllyel. Matkó Jenő, a No1-es autósiskola vezetője ezt felelőtlen elképzelésnek tartja: – Egy 125-ös motorkerékpárban komoly lóerők dolgoznak. Ezek már igencsak robbanékonyak, és akár száz kilométeres sebességre is képesek. Nem hiszem, hogy olyan engedélyhez kellene kötni ezek vezethetőségét, amelynél a biciklizni tudás sem alapfeltétel.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!