Hírek

2015.01.02. 14:15

Közös a tüzünk és az asztalunk

Kulcs - A Közös a tüzünk, közös az asztalunk rendezvény volt az idei év utolsó alkalma, amikor családok, baráti társaságok és civil közösségek benépesítették a Nap házát.

Körmendi Erzsébet

A kulcsi Carpe diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány valamint az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete évek óta közösen tesz azért, hogy a fogyatékkal élő vagy egészségkárosodott és egészséges embereknek pihenésre, környezetváltozásra lehetőséget adó körülményeket teremtsen. Így született meg 2013 nyarán a Nap háza- Hold udvara rekreációs központ Kulcson. A részben akadálymentes alapítványi intézmény egészséges és (bármilyen okból) sérült embereknek kínál integrált aktív és rekreációs programokat, kirándulásokat, képzéseket, színvonalas műsorokat, kalandokat, szálláslehetőséget. Továbbá a két szervezet 2014-ben együttműködési megállapodást kötött, mely szerint közös céljaik megvalósítása érdekében közösen pályáznak és közösen végzik közhasznú tevékenységeiket.

A Nap házában különös figyelmet fordítanak az SM (szklerozis multiplex) betegségben szenvedőkre. Novemberben például jógával, zenével és színekkel kínáltak programlehetőséget számukra, mégpedig alkotótábor formányájában. Dóka Marianna, a Carpe diem elnöke szerint nagyon tartalmas volt a hétvége. Az első nap szlogenje, a zene az kell..., amely alapján többféle stílusú muzsikát hallgathattak meg Vári Péterné zenetanár furulyázott, este pedig latin zenéből kaptak ízelítőt a résztvevők Búzás Csaba előadásában, aki a Gyöngyhalász együttes tagja. A temperamentumos zene és előadás remek levezetése volt a Szakáll Antal festőművész által tartott Festeni tanulok foglalkozásoknak. A második napon érdekes előadást hallgathattak meg az alapítvány SM-klubjának tagjai, Kárpáti-Fehérvári Ágnes parapszichológus vezetésével. A jóga, az egészséges légzés néhány módszerét is kipróbálhatták a résztvevők. Természetesen ezen a napon is rajzoltak, finom vidéki ételeket kóstolhattak a vendégek.

A Carpe diem Alapítvány Boldog-díját Vargáné Boór Violának adja át a hét évvel ezelőtti díjazott, Kis Andrea

Az alapítvány nyolcadik alkalommal ítélte oda az általa alapított Boldog-díjat, amelyet önkénteseknek adományoznak, akik legalább három éve aktívan segítik az alapítvány küldetésének teljesítését. A mostani díjazott Vargáné Boór Viola volt, aki Kis Andreától, a hét évvel ezelőtti első díjazottól vehette át az elismerést.

A Carpe diem nevéhez kötődik gyűjtés, véradásszervezés (legutóbb novemberben volt ilyen alkalom), valamint a nagy év végi rendezvény, a Közös a tüzünk, közös az asztalunk. Dóka Marianna nagy örömmel gondol vissza a szívet melengető programra, amelyre nagyon sokan érkeztek egy kéve rőzsével, hogy táplálják a tüzet: olyan sok fát hoztak otthonról az emberek, hogy hatalmas tüzet gyújthattak az udvaron, lángjánál melegedve puncsot és teát iszogattak, beszélgettek. A gyerekeket mese- és játékkuckó várta, ajándékokat és díszeket is lehetett készíteni, a kicsiket pedig tündérekké vagy éppen koboldokká varázsolták az arcfestők.

Varázslatos pillanatok voltak, és ahogyan Dóka Marianna fogalmazott: szeretnék, ha a csoda folytatódhatna a Nap házában - Hold udvarában 2015-ben is.





Címkék#Kulcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!