Hírek

2017.05.18. 17:00

A közgyűlés középpontjában az élményfürdő és a regionális népfőiskola

Dunaújváros - Kollár Edit óvodapedagógus, és Murányiné Varga Beáta tanárnő vehette át a csütörtöki közgyűlésen a Dunaújváros Ifjúságáért elismerést.

Szabó Szabolcs

- Nem ismerek szebb és a következő generációk érdekében végzett fontosabb munkát, mint az oktatói és nevelői tevékenység. A város önkormányzata ezért is tartja kiemelten fontosnak, hogy évről évre elismerje és megköszönje az e területen dolgozó kiváló szakemberek évtizedes munkáját - e gondolatokkal köszöntötte a Dunaújváros Ifjúságáért idei két díjazottját, Murányiné Varga Beáta tanárnőt és Kollár Edit óvodapedagógust Cserna Gábor polgármester.

A díjátadót követően több fontos kérdésben is szavazhattak a képviselők. Napirendre kerültek a városi érdekeltségű cégek éves beszámolói, az Aquantis élményfürdő jövőbeni felújítási munkálataival kapcsolatos tervezési feladatok, a korábban eredményesen működő Kábítószer Egyeztető Fórum megújítása, valamint a Dunaújvárosi Óvodában a 2017/2018-as nevelési évben indítandó csoportok számának meghatározása és az ehhez kacsolódó átszervezések is. Hosszas egyeztetés után döntés született a népfőiskola körüli gondok kezelésére is.

Kollár Editnek és Murányiné Varga Beátának Cserna Gábor polgármester adta át a Dunaújváros Ifjúságáért díjat
Fotó: A. G.

A közgyűlési napirend elfogadása előtt Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester indítványozta, hogy a zárt ülésszakasz helyett a korábbi évekhez hasonlóan nyílt ülésen döntsenek a város érdekeltségébe tartozó cégek éves gazdasági beszámolóiról, valamint az aktuális személyi kérdésekről is. Ezt a közgyűlés többsége támogatta.

Az első komolyabb szópárbaj az élményfürdő ügyében bontakozott ki. Az ellenzéki oldalon Barta Endre (Jobbik), Tóth Kálmán (MSZP) és Beszterczei Zsolt (DK) is arra volt kíváncsi, hogy milyen garanciák alapján előfinanszírozza a város az élményfürdő felújításához kacsolódó előzetes tervezési feladatokat. E napirendi pont arról is szólt, hogy e beruházással kapcsolatos feladatokat az önkormányzat átruházza a Vasmű út 41. Irodaház Kft. részére.

Válaszában Szepesi alpolgármester kifejtette, a Modern Városok Program keretében tervezett beruházások mindegyike előkészítési fázisban van. Nincs ez másként az élményfürdő és a zöld rendelőintézet ügyében sem. A kormány pedig ígéretet tett arra, hogy megtéríti az önkormányzat eddigi kiadásait. Szepesi szerint arra is volt lehetőség, hogy 900 millió forintért megvásárolják a pénzintézet tulajdonában lévő fürdőt, ám nem akarták kockáztatni a város gazdasági stabilitását. Kompromisszumos megoldás született a Duna menti Regionális Népfőiskola ügyében. Az oktatási intézmény jelenlegi nehéz anyagi helyzete miatt egy ideje már nem fizet bérleti díjat a városnak, ezért az önkormányzat kezdeményezte a szerződés felbontását. Tóth Kálmán képviselő arra kérte a városvezetést és a képviselőket, adjanak további haladékot a népfőiskolának, amely várhatóan sikeres pályázatok kedvezményezettje lehet, így rendezni tudja majd tartozását. Szepesi Attila javaslatára végül a képviselők elvetették a szerződés felbontását, és arra kérték a népfőiskolát, a júniusi közgyűlés elé nyújtson be egy üzleti és gazdasági tervet az önkormányzatnak.

A testület minden tagja egy kérdésben egyetértett: valamit kezdeni kell az évek óta bezárt élményfürdővel. A tervezéshez kapcsolatos forrást megszavazták. Kis képünkön Szepesi Attila alpolgármester
Fotó: Ady Géza

A közgyűlés több támogatási kérelemről is szavazott. A Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány a villejuifi csereprogram lebonyolításához kapott 170 ezer forintot, A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány pedig 400 ezer forintot kapott az idei évi adventi koncertjének megszervezésére, a Rudas Alapítvány pedig 100 ezer forintot kapott Római városrészi programokra.

Az óvodai beiratkozás után

Témát adott a képviselőknek az idei óvodai keretszámok alakulása és az ebből fakadó átszervezés is. Több ellenzéki képviselő úgy vélte, hogy a városvezetésnek jobban kellene koncentrálnia a helyben élő családok támogatására és a gyereket vállaló párok megsegítésére. A Fidesz részéről Lőrinczi Konrád és Szepesi Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években közel 9 százalékkal több gyermek született Dunaújvárosban és bíznak abban, hogy ez a tendencia tartós lesz. A konkrét számok: az összegzett április óvodai beiratkozás alapján 363 gyermek felvételét kérték a szülők a Dunaújvárosi Óvoda tizenhárom tagintézményébe, így összesen 945 óvodás kezdi meg a következő nevelési évet. Ez a szám azonban százhét fővel kevesebb, mint az előző évben, és a területenkénti megoszlás is meglehetősen egyenlőtlenül alakult az idén, ebből fakadóan az óvoda vezetése kérte a létszámok átcsoportosítását, új elosztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!