Hírek

2013.10.09. 20:17

Középiskolás diákok és a közösségi szolgálat: mit, hogyan?

A dunaújvárosi középiskoláknak és a fogadó szervezeteknek, intézményeknek is alaposan fel kell készülniük, hogy a diákok értékteremtő feladatokkal találkozznak a közösségi szolgálat során.

Szabó Szabolcs

Orosz Csaba a Dunaújvárosi Hivatalos Tűzoltó-parancsnokság vezetője a város középiskolásainak képviselőivel egyeztetett arról, milyen feladatokkal szembesülhetnek a közösségi szolgálatot teljesítő diákokat a helyi tűzoltóságon. A cél, hogy a résztvevő tanulók ne érezzék tehernek a szolgálatot, és legyen értéke, értelme a közös munkának.

A jelen középiskolásainak már alapfeltétel az érettségihez a közösségi szolgálat ötven órája. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. A diákok számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket.


Idén áprilisban a Rudas középiskolásainak egy része a rendvédelmi szervek védőszenntjeiről készített falfestményt a tűzoltóságon (Fotó: DH-archív)

 

A helyben működő középiskolák és diákjaik körében népszerű fogadóhely a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, amelynek vezetője, Orosz Csaba szerdán délelőtt a Rudas iskolába egyeztetésre hívta a közösségi szolgálat megszervezésében résztvevő pedagógusokat. Az elmúlt évek tapasztalataival kapcsolatban Orosz Csaba elmondta, a katasztrófavédelem is jó és hasznos dolognak tartja a közösségi szolgálatot. Az eddig közös munka során kiderült, hogy a diákokkal és az intézményekkel összefogva ki lehet dolgozni olyan akciókat és programokat, amelyek a tágabb közösség számára is értéket teremtenek – lásd a korábban, a diákok bevonásával épített Ability Park – és a résztvevő tanulók sem érzik tehernek ezt az érettségihez szükséges ötven órát.

A helyi tűzoltóság vezetője egy ötletcsomaggal is készült a találkozóra. A tűzoltóállomás megismerése a vállalkozó kedvű, kreatív diákok tovább csinosíthatják a lánglovagok Papírgyári úti bázisát. Így vélhetően tovább épül majd a már tavaly átadott terepasztal, új tűzoltó jelmondatokkal gyarapodhat az idei tavaszon megfestett Szent György védőszentet is ábrázoló falfestmény. Emellett a diákok feltérképezhetik a város és a városkörnyéki települések felszín feletti és alatti tűzcsapjait, részt vehetnek majd szervezett takarítási akciókon és ha minden összejön egy nyári, negyven órás tűzoltótanfolyamon is várja majd a tanulókat. A pedagógusokra is számos feladat vár, hiszen a szervezési munka mellett, az elvégzett közösségi szolgálatot is pontosan adminisztrálni kell. Hiszen ez is egy teljesítendő feladat az érettségiig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!