Hírek

2011.09.07. 02:25

Korszakváltás - Angol, rajz, matematika és szabadság

Dunaújváros - Mindenképp korszakváltás volt a Béke-városrész kulturális, művészeti és oktatási központjában, az Arany János Általános Iskolában. Megszűnt a tagintézmény, új az igazgató.

Pekarek János

Aki, bár a Szilágyi iskola éléről érkezett most, a volt szomszéd iskola régi pedagógusa: Garai Zsuzsanna.

1986-ban végzett a kaposvári Vörösmarty Mihály Tanítóképző Főiskolán, és első munkahelye éppen az Arany iskola társintézménye, az azzal egyetlen közös épületblokkban működő Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola volt, ahol első nekifutásra huszonegy éven át tanított, mielőtt (összesen négy évre) a Szilágyi iskola igazgatója lett.

Különös fordulat, hogy a Kőrösi, amely összevonás után, 2004-től az Arany tagintézményeként működött, éppen az igazgatónő visszatérésétől, ettől a tanévtől kezdve szűnt meg létezni. Maradt belőle hét tanulócsoport a volt külön épület, ma szabadidőszárny földszintjén.

Garai Zsuzsa egyik célja, hogy idővel e csoportokat is vonják be az Arany tömbjébe, s a felszabaduló termeket valóban speciális feladatokra használják.

Elképzelésekből nincs hiány - és tanulságos, hogy az egyelőre egy évre megbízott igazgatónő hosszú távra tervez. Úgy érzi, ezt várja tőle a tantestület. Például matematikai tehetséggondozó programot szeretne beindítani - hiszen, mondja, a középiskolákban ez az egyik legfontosabb tantárgy!

S kiválóan kiegészítené az Arany eddigi három specialitását, a képzőművészeti alapoktatást, azaz a rajztagozatot, ami a városban egyedülálló. Csakúgy, mint a Freinet-rendszerű, a szabadságra épülő oktatás, és a nagy népszerűségnek örvendő angol tagozat, amelynek tanulói számos tanulmányi verseny sok szép díját nyerték el. Mindehhez, mondja az igazgatónő, nagyszerű képességű pedagógusok adják a hátteret.

Fontos célja, hogy a kollégákkal, a diákokkal és a szülőkkel összefogva, sokkal ismertebbé tegyék az Arany iskolát. A városban, annak környékén, sőt, országosan is.

Az eddigi eredményeket ismerve ez nem lehetetlen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!