Hírek

2017.03.16. 17:50

Főhajtás Kornis Károly huszár főhadnagy síremlékénél

Baracs - Templomoson koszorúzás, Apátszálláson az iskolások ünnepi műsora adott méltó keretet a baracsiak március 15-ei programjának.

Horváth László

Március 15-én délelőtt 11 órakor ünneplőbe öltözött, ruhájukon nemzeti színű szalagot, kokárdát viselő emberek gyülekeztek a Baracs-Templomos temetőjében. A község hősi halottjának síremlékénél az önkormányzat, a civil szervezetek képviselői és magánemberek mellett megjelentek Kornis Károly leszármazottjai is. Az ünnepi beszédet a hagyományoknak megfelelően Várai Róbert, Baracs polgármesterétől hallhattuk.

"A szabadságharc ünnepén, megemlékezésünkön azokra a hősökre gondolunk, akik mertek és tettek" - vezette fel köszöntő beszédét a községi elöljáró, majd a magyar nép szabadságharcainak történelmén keresztül állított példát a mai kor nemzedéke elé.

Kornis Károly leszármazottjait erős gyökerek kapcsolját Baracshoz. Középen virággal dr. Zsilinszky Lászlóné Fotó: Horváth László

Várai Róbert megemlékezésében kitért jelen világunk gazdasági válsággal és identitászavarral terhelt eseményeire is, ahol újra üzenete van a 1848-49-es eszméknek. A beszéd végén Kornis Károlyra emlékezett a polgármester. Kornis József 1821-től két fiával élt itt, birtoka a mostani 6. sz. főút és a Baracsi út között terült el. Egyik fia, Kornis Károly jogot tanult. A szabadságharc kitörése után rögtön beállt a seregbe. Görgey Artúr seregében szolgált végig. A ranglétrát végigjárta, legmagasabb tisztsége főhadnagy volt. A szabadságharc után Fejér megye táblabírója lett, majd ügyvédként dolgozott. Mindenkor hű volt a magyar eszmékhez.

A koszorúzást követően a huszár főhadnagy utódait kérdeztük példaképről, gyökerekről. - Nagy megtiszteltetés nekünk ez a pillanat - mondta a megemlékezés után a család képviseletében dr. Zsilinszky Lászlóné Kornis Károly 48-as főhadnagy unokájának az unokája. - Baracs és Kornis puszta számunkra olyan gyökér, amelybe kapaszkodni és építkezni tudunk gyerekeinkkel, unokáinkkal együtt. Szeretettel és tisztelettel kötődünk a településhez, amit elődeinknek is köszönhetünk. Az ősök emlékéért, valamint a hagyományok megőrzéséért újítottuk fel az idei ünnepégre Kornis Károly síremlékét - ismertette a sírhely rendebtételének történetét a hozzátartozó.

Késő délután a Faluházban folytatódott a megemlékezés. A polgármester megnyitóbeszéde után a helyi általános iskola ötödik osztályos tanulói elevenítették fel a történelmi eseményeket. Majd az önkormányzat és a civil szervezetek az emlékműre helyezték a kegyelet koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!