Hírek

2009.07.31. 02:27

Konspiráció az Éjszakai Átszállón

Dunaújváros - Jönnek kortárs művészek, másnapos írók, helyi érdekeltségű, ám országos hírnévvel bíró muzsikusok. Összeált a hetedik újvárosi átszállás.

Szabó Szabolcs

Minden bizonnyal új fejezet kezdődik az Éjszakai Átszálló meglehetősen kanyargós életében. A sínpárok osztódnak, sőt, új állomásfőnök ereszti majd szolgálatba a lelkes kultúrkallereket. A múltból tekintünk át a jelenbe, avagy akit a kortárs mozdony füstje megcsapott...

Merő kételyek között ácsorgunk a peronon, de az öröknek hitt állomásfőnök, díszesztéta Fehérvári Tamás már nem szerkeszti tovább a menettérti csatlakozások kapcsolási tervét. A kortás vasúti racionalitás főnökcserét hajtott végre, így egy külsős markába került az Éjszakai Átszálló üzemigazgatóságának vezetése. Az új vezér Fenyvesi Áron, a székesfővárosban székelő Fiatal Képzőművészek Stúdiójának titkára. Alapozó tanulmányaink során csak szépet és jót hallottunk felőle, így bizalmat szavazunk az új seprűnek. Aki mellesleg már el is juttatta hozzánk az idei tervezetet, sőt, még velős szellemi táplálékot is szerkesztett hozzá. Olvassuk betűhíven:

A 2009-es Éjszakai Átszálló alkalmával bemutatott fiatal magyar kortárs művészek műveit, akcióit, projektjeit összeesküvésként próbálja átértelmezni az esemény kurátora. A kortárs művészettel napi kapcsolatban nem álló látogatók számára - egy külső nézőpontból szemlélve - gyakran tűnhet kvázi értelmetlennek, ebből kifolyólag pedig egy általuk nem érthető célú összeesküvésnek egy kortárs művészeti megmozdulás... A legtöbbek számára a mai napig rejtély a kortárs művészet fogalmisága és technikai repertoárja. Amióta pedig általánosan megfogalmazódó elvárás a szcénán belül, hogy a kortárs művészek munkái szóljanak valamiféleképpen a jelen társadalmi kérdéseiről, azóta furcsának tűnhet, miért és hogyan akar állást foglalni egy olyan közkeletűen lírai formalizmusába temetkező, és éppen ezért irrelevánsnak hitt mező, mint a kortárs képzőművészet. Ez a szociális affinitás nagyban árnyalja az összesküvés-elméletek szerepét.

Általunk lebutított verzióban mindez így hangzik: jön pár tehetséges fiatal, és megpróbálkoznak izgalmas programokat kínálni számunkra öt nap, négy éjszakán át. Tessék nekik előzetesen bizalmat szavazni, már csak azért is, mert mindez ingyen és bérmentve történik augusztus 26-tól 30-ig. Szolgálati közlemény: a vidám, táncos-zenés programok átkerültek a Terminalba, így a belváros éteri csendjét sem fogják felverni a fesztiválozók. A részletes programmal később jelentkezünk, most legyen elég annyi, hogy zenél majd a Pluto, és a Lolly Pop, sőt, egy felkapott kortárs író is főzőcskézik majd a kimívelt irodalmároknak. Addig is készüljenek: emészthetetlen lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!