Hírek

2015.10.29. 16:03

Komoly kórházi beruházások - Már szerelik össze a vadonatúj, modern CT berendezést

Dunaújváros - A karácsony még egy kicsit odébb van, de a Szent Pantaleon Kórház már most nagyon komoly ajándékoknak örülhet.

Gallai Péter

Ugyanis a dunaújvárosi intézményben jelentős beruházások, műszerfejlesztések zajlanak. Az energiahatékonyságot növeli a napelemes rendszer telepítése, ez közel kétszázmilliós beruházás. Már szerelik a vadonatúj CT berendezést, emellett ötvenmillióból új tüdőszűrője is lesz a kórháznak, s az egymilliárdos eszközfejlesztés közbeszerzését is kiírták.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató az új CT-t is megmutatta, ilyen gép Magyarországon városi kórházban tudomása szerint nincsen

A részletekről dr. Mészáros Lajos főigazgató beszélt lapunknak, aki elsőként büszkén mutatta meg az új szárnyban az uniós forrásból beszerzett 128 szeletes CT-t, amelyet a napokban elkezdtek összeszerelni, a szoftveres beállítások után várhatóan november végén, december elején már betegeket is fogad.

– Országosan ilyen kategóriájú készülék tudomásom szerint városi kórházban nincsen, csak a centrumokban. Az ára 200 millió forint, ebben a garancián túl benne van két évnyi szervizköltség is. Csak a röntgencső cseréje harmincmillió forint, ami egy-másfél évente tönkremegy. Lényegesen kisebb lesz a sugárterhelés, sokkal gyorsabb a vizsgálat, s szinte mindent helyben el tudunk végezni, nem kell máshova utazni. Éppen sebessége miatt lesz alkalmas többek között szív és koronária vizsgálatokra, amire a régi gép nem. Ezen felül sokrétű, a kiértékelést segítő szoftverrel rendelkezik, ami például az agyi ereket külön kirajzolja. Egy többszörösen sérült traumás beteg esetében jelenleg öt-tíz felvételt kell készíteni, ez egy sorozattal a feje búbjától a lába ujjáig mindent leképez – ecsetelte a főigazgató a műszer előnyeit, amely a diagnosztikában az intézmény számára jelentős mérföldkő. Azt is hangsúlyozta, hogy ezt már nem külsős cég, hanem a kórház működteti, így az első számítások szerint havonta kétmillió forintot spórolnak, de a teljeskörű garancia miatt ez négy is lehet, hiszen nem kell pénzt félretenni a javításokra. Dr. Mészáros Lajos arról is beszélt, hogy Székesfehérvárral kötnek egy megállapodást, ha bárhol elromlik a gép, akkor a sürgős eseteket a másik kórházban megvizsgálják.

Majd rátértünk a másik, kétszázmilliós pályázati beruházásra, a napelemes rendszer kiépítésére, amely januártól működik: – Ezzel az áramfelhasználásunk negyedrészét tudjuk kiváltani, ami újabb kétmillió forintos megtakarítást jelent havi szinten. S ezt folytatva lenne a következő lépcső a fűtéskorszerűsítés, a nyílászárók cseréje és az épületek hőszigetelése, a tervek megvannak, várjuk a pályázatokat.

A harmadik futó projekt a közel egymilliárd forintos eszközbeszerzés: – Lecseréljük a szülőszoba teljes berendezését, Dunaújvárosban sok más régióval ellentétben örvendetesen nő a szülések száma. Megújul a szövettani labor műszerparkja, leselejtezzük az összes régi, nem korszerű ágyat, az éjjeliszekrényekkel együtt. Részben ebből oldjuk meg a mozgásszervi rehabilitációs osztály felszerelését. A szemészet nagyon fejlődik, ott újabb eszközöket szerzünk be, hogy párhuzamosan tudjanak operálni minden típusú műtétet és új röntgenünk is lesz.

A főigazgató elújságolta azt is, hogy két hete sikeresen bírálták el az új, ötvenmillió forintos tüdőszűrőre beadott pályázatukat. Ezzel megszűnnek a mostani problémák, miszerint naponta csak ötven beteget tudnak szűrni, ennyi a napi kapacitás. A régi tüdőszűrő, ami elromlott, már múzeumba volt való, most egy hagyományos röntgennel dolgoznak, ami borzasztó lassú. Ezzel kapcsolatban lapunk is kapott reklamáló észrevetélt, amit önkritikusan Mészáros Lajos teljesen jogosnak tartott. – Egy hónap múlva üzembe áll a berendezés és lényegesen megnő a vizsgálatok száma – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!