Hírek

2010.02.12. 03:27

Költségvetés: két nemmel

Dunaújváros - Szigorú és következetes városvezetői, képviselői magatartást kíván az idei költségvetés. A koncepciót, és az alapján később a rendelettervezetet is elfogadta a többség.

nincs nev

Mivel a törvény szerint a már elfogadott koncepció alapján kell végül megalkotni a végső rendelettervezetet, ezért a normál közgyűlés után gyorsan tartottak egy rendkívüli ülést is, hogy tartsák a büdzsé megalkotásával az állami szervek által előírt márciusi határidőt. Ez alapvetően formális döntés volt, hiszen a rendelettervezet semmiben nem térhet el a koncepciótól.

Ennek megfelelően az idei költségvetés a következőképpen alakul: a kiadási főösszeg 20 milliárd 850 millió 450 ezer forint, míg a bevételi oldalon 12 milliárd 204 millió 875 ezer forint található. A többi a forráshiány, amit egyrészt 4,5 milliárd forintos folyószámla-hitellel, valamint 4 milliárd 144 millió 575 ezer forintos pénzmaradvánnyal kompenzálnak. A költségvetésről Bata János könyvvizsgáló is szakvéleményt készített. E szerint az összeállított költségvetés jó színvonalú. A könyvvizsgáló azonban megjegyezte: a rendkívül szigorú, takarékos tervezési szempontokat, határidőket és a javasolt prioritásokat tartsák is szem előtt a képviselők. Kiegészítésként a képviselők elé került még egy levél, amit az Újpart Egyesület jegyzett, és több tucat képzőművész írt alá. Ebben azt kérték, mérlegeljék a döntnökök, hogy mit okozhat a Kortárs Művészeti Intézet működése szempontjából, ha elvonják a finanszírozásuk felét (28 millió forint helyett csak 14-et kapnak). Az alkotók a kultúra és az intézet fontossága mellett korteskedtek. A levél azonban nem került szóba a közgyűlésen.

Az ivóvíz- és szennyvíz-elvezetés, a tisztítási díjak emelését elnapolta a közgyűlés, mert nem volt kellően előkészített az írásos anyag. Döntöttek arról, hogy megalapítják a Dunaújváros Ifjúságáért díjat, elfogadták az önkormányzat egészségügyi koncepcióját. Meghosszabbították a magaspart védelmi rendszerének üzemeltetési szerződését. Rábólintottak, hogy a Katica óvoda átmenetileg felvegyen egy óvónőt, mert nagyon sok gyermek jár az intézménybe.

A nap végén, az ülést lezáró kérdések, bejelentések között - ahogy dr. Dorkota Lajos is mondta: a történetet lezárva ezzel - az alpolgármester utoljára szóba hozta az e héten hétfőn elmaradt országgyűlésiképviselő-jelölti vitát. Kifejtette: mint minden ilyen jellegű vita előtt, a felek minden egyes részletben előre megállapodnak, így abban is, hogy melyik sajtóorgánumot hívják meg az eseményre. Példa erre a miniszterelnök-jelölti vita, amit általában egy adó közvetít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!