Hírek

2013.11.06. 22:20

Novembertől kevesebben a vasműben

Több kölcsönzött munkással nem kötöttek új szerződést a vasműben november elsejétől. Tárgyalnak.

Pekarek János

November elsejével több kölcsönzött munkás került utcára a vasműből, tudtuk meg. A cég korábbi bejelentéséhez, a létszámleépítéshez híven elsőként a kölcsönzöttek maradnak munka nélkül. Oly módon, hogy határozott időre szóló szerződésüket nem hosszabbítják meg, pontosabban szólva nem kötnek velük új szerződést.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője érdeklődésünkre azt mondta: valóban nem kötöttek új szerződést több kölcsönmunkással: a számuk néhányszor tízre tehető. Azonban nem feltétlenül a létszámleépítés miatt döntöttek úgy, hogy megválnak tőlük – bár igaz, hogy most a vasmű egészében szigorúbb létszámgazdálkodásra vannak szorítva. Azonban a kölcsönmunkásokat eleve egy bizonyos feladatra szokták szerződtetni: ha azzal végeztek, nem feltétlenül foglalkoztatják őket tovább a vasműben.

Korábban Evgeny Tankhilevich cégvezető is kijelentette, hogy a létszámcsökkentésnél nem feltétlenül a kölcsönzött munkásokat küldik el: lehetnek közöttük, akiket továbbra is megtartanak.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: szervezetük jogsegélyt ad azoknak a kölcsönmunkásoknak, akik ezt kérik, mivel szerintük a kölcsönzötteknek is jár felmondás és végkielégítés. Megjegyezte, hogy az érdekvédők semmit sem tudnak a kölcsönzöttek elküldéséről.

Információink szerint csütörtökön a vasműbe látogat Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, aki tárgyalni fog a cégvezetéssel és az érdekvédőkkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!