Hírek

2010.10.11. 02:28

Kiszámíthatatlan a part

Dunaújváros - Cserna Gábor polgármester komoly szakértői stábbal állt a partcsúszás miatt kétségbeesett emberek elé szombaton, hogy egyetlen kérdés se maradjon megválaszolatlanul.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester építésügyi, városüzemeltetési, partvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberekkel érkezett a fórumra, mint mondta, azért, hogy egységes tájékoztatást kapjanak a lakók, ugyanis hétfő óta komoly erőkkel dolgoznak azon, hogy úrrá legyenek ezen a kritikus helyzeten. Nemcsak szóban készültek fel, hanem írásos összefoglalót - útmutatást - is átadtak az Üdülősoron toporgó embereknek.

A levélben egyebek mellett rögzítik, hogy a terület egészét érintő, átfogó műszaki megoldást kell alkalmazni. Arra kérik a tulajdonosokat, hogy egyedi beavatkozásokkal ne próbálkozzanak, mert azoknak beláthatatlan következményei lehetnek. Azonnali építési tilalmat rendeltek el a területen. Az építési engedéllyel rendelkezőknek azt ajánlották, hogy a partfal stabilizálásáig függesszék fel a munkákat, illetve minden építkezés - az állagmegóvás is - csak az építési hatóság engedélyével történhet.

Dózsa György, a polgármesteri hivatal katasztrófavédelmi koordinátora elmondta, hogy a városüzemeltetési iroda vezetője megrendelte a Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft.-től a szakvéleményt, és az anyag, amely a veszélyelhárítási javaslatokat tartalmazza legkorábban jövő szombatra készül el. Az önkormányzat vezetői pénteken intézkedési ütemtervet dolgoztak ki. Csökkenteni kell a terület vízterhelését, ezért az építési iroda ellenőrzi a szennyvíztározókat, megoldást keresnek a burkolt felületekre hulló csapadék összegyűjtésére és elvezetésére vagy elszállítására. Lóki Richárd, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyi kirendeltségvezetője naponta ellenőrzi majd a terület. Mivel a partfal egy része téesz-tulajdonban van, rendezik a tulajdonviszonyokat és a stabilizálási tervek elkészülte, az engedélyezési eljárás lefolytatása után az országos partfal bizottságtól kérnek támogatást a partfalmegerősítéshez.

 

Lóki azt javasolta egy aggódó nagymamának, hogy az unokái az ő felügyeletével se hintázzanak a fönti részén, mert nem csak két gyereket, hanem a nagymamát is kereshetik, ha leomlik a part. Aki nem marad ott télre, az ürítse le a gáztartályt, az aknában zárja el a vizet - vagyis tegyen meg minden óvintézkedést -, és ha bárki rendellenességet észlel a házánál, a szomszédnál vagy az utcában, azonnal hívja fel a katasztrófavédelmet vagy a tűzoltóságot. Veszélyben vagyunk? - kérdezte több lakó is. Ám senki sem tudott egyértelmű választ adni, mondván: a vízzel átitatott löszös partfal kiszámíthatatlan. Cserna Gábor felajánlotta: a középiskolai kollégiumokban lakhatnak azok, akik félnek a házukban maradni télre. A tájékoztatást sem zárták le a szombati fórummal, a polgármester javasolta, találkozzanak szombaton ugyanott, hogy tájékoztassák a lakókat, mit végeztek egy hét alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!