Hírek

2013.06.27. 18:25

Kiss Anna képzőművész állít ki az Intercisában

Dunaújváros – A város egyik legígéretesebb fiatal alkotójának ma nyílik új installációs kiállítása az Intercisa Múzeumban. Tárlatrendezés közben beszélgettünk Kiss Annával.

Szabó Szabolcs

Szülei elmondása szerint Kiss Anna gyermekkora a rajzolásról szólt. Kezében mindig ott volt a színes ceruza, a toll az ecset, és egy jó nagy köteg papír. Az otthoni egyéni rajztagozatot később az Arany János Általános Iskola országos hírű művészeti képzése váltotta fel és Anna képtelen volt beleunni: ceruza, toll, ecset papír. Tehetségére már korán felfigyeltek így hatalmas fejtörést nem okozott a továbbtanulás kérdésköre.

Kiss Anna Párnák címmel állítja munkáit (Fotók: Vohlmann György)

- Emlékeim szerint más nem is igazán jött szóba és szüleim is támogatták a döntésemet, így kerültem Pécsre, a művészeti szakközépiskola ékszerkészítő szakára, ám végül kis váltás után ötvösként végeztem - említi az ifjú alkotó, aki várost nem váltott, ám akkor úgy érezte, szobrászként szívesen kipróbálná magát.
- Elsőre nem vettek fel, amit akkor természetesen nagyon bántam, ám talán így kellett lennie - teszi hozzá Kiss Anna, aki végül a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának vizuális nevelés festészet szakirányán kötött ki.
Arra a kérdésre, hogy miként jött ki mesterével, Somody Péterrel, így felelt:- Miután megengedte, hogy otthon is dolgozhatunk munkáikon, már egészen jól kijöttünk. Szimpatikus volt benne, hogy nem minden tekintetben akarta ráerőltetni saját ízlését és képi világát a hallgatókra.

Kiss Annának papírja van arról, hogy rajztanárként is dolgozhatna, ám egyelőre nem vonzó számára a tanári pálya. - Őszintén szólva, nem vagyok egy társasági ember. Az ünnepélyes kiállításmegnyitókat sem szeretem. Ha valakinek a munkája érdekel, természetesen megnézem, de inkább egymagam.

Mindez munkamódszerére is igaz, mint mondja, nem tud este héttől tízig alkotni.
- Szeretek elmerülni a munkában és akkor csak erre koncentrálok, a külvilág bezárul számomra.
Kiss Anna jelenleg az Intercisa Múzeum munkatársa, korábban a Kortárs Művészeti Intézet csapatát is erősítette. Dolgozott lakberendezőként, dekoratőrként és művészeti tanácsadóként is. Sokoldalú művész - említik róla a hozzáértők és minden bizonnyal igazuk van.

A fiatal hölgynek ma délután nyílik új kiállítása az Intercisa Múzeumban Párnák címmel. A remekül kidolgozott, párnákból álló installáció számos érdekességet nyújt a divat és kortárs művészeti intézet kedvelőinek egyaránt.
- Bajban lennék, ha egy mondatba kellene összefoglalnom, pontosan milyen alkotói koncepció szerint dolgozom. A körülöttem lévő világból merítek és amire rálelek, azt megpróbálom a saját világomba beépíteni - mondja Kiss Anna, aki a „dunaújvárosi alkotó” címkét nem szereti, ám számos alkotásának forrása a város ipari kultúrájában gyökerezik. Két tematikus egyéni kiállítást is szentelt Dunaújvárosnak, a város nevét viselő tárlatnak az iparkamara folyósó galériája, a Transzparencia című anyagnak pedig a Kortárs Művészeti Intézet adott otthont.

Kiss Anna a jövőt firtató kérdéseimre csak egy mosollyal válaszol, hozzáfűzi: csak sodródom az árral. Ezt azonban nem igazán hisszük el, hisszen eddigi munkássága nagyon pontos tervezettségre utal. Magával szemben módfelett önkritikus.
- Ha kész egy kiállítás, akkor még jónak találom, másnap már látom a hibáit, harmadnap már le is szedném szívem szerint. Mert mindig lehet valamin javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!