Hírek

2013.02.15. 12:02

Egy év próbaidő?

A dunaújvárosi közgyűlés január 24-i ülésén nem támogatta Nagy Zoltán kinevezését a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Kapitányságának élére. Ahogy sejthető volt, ott és akkor az ügy még nem zárult le.

Körmendi Erzsébet

A jobbikos Pintér Tamás megalázónak nevezte a helyzetet, amely Dunaújváros december elsejével megbízott rendőrkapitánya, Nagy Zoltán kinevezése körül kialakult az utóbbi hetekben. Cserna Gábor magyarázattal szolgált. Máig nem tudják, miért menesztették Budavári Árpádot - aki kiváló kapitány volt - tavaly szeptemberben.

 

A dunaújvárosi közgyűlés január 24-i ülésén nem támogatta Nagy Zoltán kinevezését a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Kapitányságának élére. Ahogy sejthető volt, ott és akkor az ügy még nem zárult le. (Fotó: Lázár Zsolt)

Nagy Zoltán megbízásakor, decemberben sem egyeztettek az önkormányzattal. Cserna felhívta erre Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét a parlamentben, aki visszahívást ígért másnapra. Azóta sem telefonált pedig a polgármester választ várt. Mivel a felsőbb rendőrségi körök kihagyták az önkormányzat vezetőit a korábbi döntésekből, és nem is magyarázták meg azokat, a mostani kapitányi kinevezés elvi kérdéssé vált.

Cserna Gábor szavaiból kiderült, hogy mélységesen nem ért egyet azzal, hogy Nagy Zoltán szakmai munkájának minősítése bekerült a határozati javaslatba, sajnálja, hogy ezzel kellemetlen helyzetbe hoztak egy ezredest. Ám kitartanak az elvi döntés mellett: a Fidesz nem támogatja kapitányi kinevezését, hangsúlyozta a polgármester.

Nagy Zoltánt megtépázták a történtek. Információink szerint korábban fontolgatta, hogy visszalép, ha a közgyűlés nem támogatja  - ami bekövetkezett , most viszont úgy tudjuk, már ő is dafke ellenlépés felé hajlik, amennyiben a történtek ellenére továbbra is élvezi felettesei bizalmát, és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó többi településen egyetértenek kapitányi kinevezésével.

 

Fotó: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság


Mint Cserna Gábor polgármestertől pénteken megtudtuk, az elmúlt hetekben több egyeztetés is zajlott a város és a felsőbb rendőrségi vezetés, többek között dr. Kontrát Károllyal, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára között, amelyeken részt vett dr. Dorkota Lajos, Fejér megye kormánymegbízottja, Dunaújváros országgyűlési képviselője is. Ezek során arra az elvi álláspontra jutottak, hogy bár még mindig nem kaptak magyarázatot Budavári Árpád korábbi kapitánynak a városvezetés megkérdezése nélküli menesztésére, a város nem maradhat rendőrségi vezető nélkül. Ezért a személyes államtitkári kérésre egy évre bizalmat szavaztak Nagy Zoltánnak. Cserna Gábor ezúttal is hangsúlyozta, hogy nem az új kapitány személyével és szakmai alkalmasságával szemben vannak fenntartásaik, hanem a menesztés és kinevezés eljárásmódjával.

Az új kapitánynak a parancsot dr. Varga Péter r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány adta át.

 

 

Beigazolódott, amit korábban rebesgettek: a közgyűlés nem támogatta Nagy Zoltán kinevezését a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Dunaújvárosi Kapitányságának élére. Elvi kérdés volt... Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!